Nyheter

Då började vi känna flygskam och tågskryta

Nyheter Artikeln publicerades
Det råder sällan någon större tvekan om vad nyorden som publiceras varje år står för.
Foto: Emil Langvad/TT
Det råder sällan någon större tvekan om vad nyorden som publiceras varje år står för.

Först kom klimatångesten. sedan kom flygskammen och alldeles nytt är tågskrytet. Med hashtagkulturen har vi blivit duktiga på att skapa talande nyord för vår samtid.

Ingen kan tveka om vad nyorden står för. Det är faktiskt det som är själva grejen. Manegen är redan krattad för dem genom en samhällsdebatt som trängt långt utanför både forskarnas och politikernas slutna rum.

Nyorden är inte svåra, utan helt enkelt bara en fyndig sammansättning av två gamla ord som vi redan har en relation till. Cyberhygien, intryckssanera och mandatpingis - det är helt uppenbart vad det handlar om, men tills helt nyligen skulle ingen förstått vad de syftade på.

Institutet för språk och folkminnen gör varje år en nyordslista som när den publiceras mellan jul och nyår brukar ge många smajl och aha om året som gått och få stor medial uppmärksamhet. En del av nyorden kommer också att överleva, bli etablerade och få en plats i SAOL.

Klimatångest utsågs till nyord redan 2007. Det var året när FN:s klimatpanel IPCC publicerade sin fjärde rapport med det tydliga budskapet att det var bråttom om vi skulle hinna bromsa jordens temeraturhöjning i tid. Ordet överlevde även efter att mediaintresset för klimatfrågan svalnade och det förärades en plats i SAOL:s fjortonde utgåva 2015 tillsammans med ett antal andra ord som är sammansättningar med klimat.

Men efter att ha uppmärksammats på nyordslistan 2007 tog det lång tid innan klimatångesten fick spridning. Ordet användes - men inte av vanligt folk. Nästa uppsving blir inte förrän 2015 i samband med FN:s klimatkonferens. Men hamnar i allas mun gör klimatångesten inte förrän 2018. Då registrerar Mediearkivet ett hopp från 616 träffar 2017 till 3 216 träffar 2018. Redan de tre första månaderna 2019 finns lika många träffar som under halva 2018.

Flygskam är jämfört med klimatångest ett pinfärskt ord. Det presenterade på nyordslistan 2018 och hade då fötts i slutet av 2017 när kända artister som till exempel Malena Ernman och Stefan Sundström skapade hashtaggen #jagstannarpåmarken och meddelade att de skulle sluta ta engagemang som krävde flygning. Spridningen blev snabb.

- Det lutar starkt åt att vi kommer att ta med flygskam i nästa upplaga av Svenska Akademiens Ordbok (SAOB), säger Louise Holmer vid Göteborgs universitet och medlem i redaktionen för Svensk Ordbok (SO) och SAOL.

Alldeles nyfött är tågskrytet. Första noteringen är troligen februari 2019. Det var i en krönika i Göteborgs-Posten som inleddes med texten "Först kände jag flygskam, sedan började jag smygflyga. Nu tågskryter jag!". Vecka 15 användes det i Ekonomiekot special om klimatet i radion P1.

Vilket blir vårt nästa klimatord? Kanske blir det du som skapar det!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.