Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Claes Elmstedt har gått bort

Förre riksdagsmannen för Centerpartiet och landshövdingen på Gotland, Claes Elmstedt, har gått bort.
Karlskrona • Publicerad 15 februari 2018 • Uppdaterad 16 februari 2018
Claes Elmstedt. Bilden togs 2007.
Claes Elmstedt. Bilden togs 2007.

Claes Elmstedt föddes i Hulta i Ronneby och tog sedermera över föräldragården. Han började som ung ombudsman i Centerns ungdomsförbund i Ångermanland. Det var också där han lärde känna Torbjörn Fälldin som senare blev statsminister. Claes Elmstedt satt i riksdagen under åren 1965 - 1984 och blev kommunikationsminister i Thorbjörn Fälldins regering under en period (1981-82).

Claes Elmstedt var en av initiativtagarna bakom en motion som så småningom ledde till elektrifieringen av kustbanan.

Annons

– Jag vill nog säga att han betydde mycket för att Blekinge skulle få en högskola. Han var utredare i frågan och också Centerpartiets skolpolitiska talesman under en period. Vi hade alltid trevligt tillsammans på våra årsmöten. Han behövde aldrig manus när han skulle tala, men kom ihåg årtal, namn och andra detaljer. Han ville gärna följa upp med någon liten anekdot som skulle få oss att skratta. Han var en stor personlighet, säger Mats Lindbom, tidigare (C)-kommunalråd i Karlskrona i åtta år, som idag sitter i Centerpartiets distriktsstyrelse.

Efter tiden som riksdagsman tillträdde Claes Elmstedt som landshövding på Gotland. Under sin sista tid var han bosatt i Karlskrona.Claes Elmstedt blev 89 år.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons