Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brändaholm - koloniparadiset bara ett stenkast från centrum

Det började med små potatisodlingar under de fattiga åren efter första världskriget.
I dag har Brändaholm i Karlskrona blivit ett av Blekinges mest välkända och attraktiva fritidshusområden.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2002

Olle Dellvi, kassör i Dragsö koloniförening som äger Brändaholm, betonar att det fortfarande är ett kolonistugeområde. Men för de flesta kolonisterna är stugorna i dag mer av fritidshus. De flyttar ut på Brändaholm vid valborg och bor där helst fram till de första höststormarna börjar vina runt de röda knutarna.

Detta trots att ingen av stugägarna har särskilt långt hem.

Annons

- Vi har en klausul i stadgarna som säger att man ska vara mantalsskriven i Karlskrona för att få äga en stuga. Det har vi haft sedan föreningen grundades 1923, berättar Olle Dellvi.

43 röda och två gula

På den lilla holmen trängs 45 stugor, 43 rödmålade och två gula. Men både Olle Dellvi och föreningens ordförande Stig Olausson hoppas att även de två gula ska få "rätt färg" så småningom.

På Brändaholm är det enhetlighet, gemenskap och ansvar som gäller. Dragsö koloniförening har många regler för att vykortsidyllen inte ska förändras till det sämre. För en idyll är det.

- Här finns bara goda och glada grannar. Om man skulle börja träta över staketen skulle det inte vara roligt. Det räcker att sträcka ut handen så är man inne på grannens tomt, säger Stig Olausson.

Förening från 1923

Brändaholms historia började åren efter första världskriget, då arbetarfamiljer bröt ett antal jordlotter för potatisodling på Dragsös södra sluttning. I början av 1920-talet fick jordlotternas brukare tillstånd att uppföra kolonistugor på ön och den 6 maj 1923 föddes Dragsö koloniförening.

Sällsynt att stugor säljs

Många av stugorna har gått i arv i generationer, däribland Olle Dellvis stuga som varit i familjens ägo sedan 1927. Det är sällsynt att stugor bjuds ut till försäljning men det händer. Och då kan priset bli högt - över en kvarts miljon kronor för en stuga vars byggyta inte får överstiga 32 kvadratmeter.

- Intresset har blivit stort. När jag köpte min stuga för 17 år sedan var det ingen rusning. Men folk har fått mer pengar i dag. De har en lägenhet i stan och så köper de en stuga här ute till rekreation, säger Stig Olausson.

Annons

Danskvällar och grillaftnar

Han vill dock inte tala om pengar och priser. Utan hellre om den gemenskap som finns på Brändaholm, med danskvällar, grillaftnar och de fyra fem gånger per år då alla sluter upp för gemensamma arbeten.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons