Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bostadsinbrotten minskar – men inte i Ronneby

Bostadsinbrotten i landet är äntligen på väg ner. I Blekinge går det dock långsammare och i vissa kommuner har de ökat.
Karlskrona • Publicerad 15 juli 2019
Inbrott i lägenhet är de som minskat mest.
Inbrott i lägenhet är de som minskat mest.Foto: Helena Landstedt/TT

Anmälda bostadsinbrott har bara ökat sen 2012 men den trenden verkar vara på väg bort. Den total mängden bostadsinbrott minskade nämligen 18 procent under första halvåret 2019. Inbrott i lägenheter har minskat med 21 procent. Så här låga har antalet bostadsinbrott inte varit sedan 2001.

I Blekinge varierar det kraftigt. Karlskrona ser störst minskning då det var 26 stycken bostadsinbrott under första halvåret 2018, i år har det bara varit 18 stycken.

Annons

I Ronneby och Karlshamn har det dock ökat, med två bostadsinbrott mer än förra året i båda kommunerna. I Ronneby är antalet bostadsinbrott därför det högsta de varit sen 2015.

Medans landets bostadsinbrott minskat med 18 procent har Blekinges endast minskat med cirka 10 procent jämfört med förra året. Däremot har bostadsinbrotten i Blekinge minskat med 30 procent jämfört med 2015.

En av anledningarna till minskningen kan vara ett ökat medvetande inom bostadsområden.

– De senaste två åren har vi sett en stor ökning av grannsamverkan, vi ser om polisen beställer material till nya eller gamla områden och där ser vi en ökning i antal engagerade, säger Lina Nilsson, pressansvarig på Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons