Nyheter

Blekinge redo att skicka brandmän till Gävleborg

Blekinge Artikeln publicerades
Just nu rasar flera skogsbränder i Ljusdals kommun i Gävleborg.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Just nu rasar flera skogsbränder i Ljusdals kommun i Gävleborg.

Räddningstjänsten i Blekinge meddelade under onsdagen att de är beredda att bistå med personal till släckningarna av de allvarliga bränderna i Gävleborgs läns skogar.

Under onsdagen träffades räddningstjänsterna i Skåne, Kronoberg och Blekinge för att diskutera hur de ska kunna stötta släckningen av de stora skogsbränderna i Gävleborgs län. Det beslutades att Räddningstjänsten i Skåne tar på sig ansvaret för att samordna resurserna som ska skickas upp till bränderna i Ljusdals kommun i Gävleborg.

– Malmö skickar upp räddningsresurser och 20 brandmän till en början, säger Claes Nicklasson som närvarade vid mötet.

Han är ställföreträdande räddningschef i östra Blekinge.

– Vi tror att vi kan ställa upp med sammanlagt tio brandmän från östra och västra Blekinge om det skulle behövas, men just nu nöjer man sig med hjälp från Skåne, säger han.

Även situationen i Blekinge är som känt pressad. Men om det verkligen skulle behövas mer personal i Gävleborg så ser det ut som att Blekinge kommer att bistå på ett eller annat sätt. Först och främst är det de tjänstlediga brandmännen som kommer att få frågan.

– Absolut, då kommer vi att gå ut och fråga tjänstledig personal om de kan tänka sig ställa upp. Men vi är ju uppe på samma höga brandrisk här nere, så det är lite balansgång detta. Där uppe är det just nu full fart i skogen så då får man försöka hantera det på bästa sätt. De har ju sex stycken pågående bränder.

Claes Nicklasson menar att det i nuläget är svårt att säga hur sannolikt det är att brandmän från Blekinge ska skickas upp till Ljusdal. Han hoppas på att de italienska brandflygplanen som skickas upp under onsdagseftermiddagen ska minska behovet av fler brandmän.