Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge näst bäst på att förhindra trycksår

Ungefär var tionde patient får trycksår under vistelsen på sjukhus. Men det finns stora skillnader mellan olika regioner i Sverige. Blekingesjukhuset är näst bäst i landet på att förhindra trycksår hos patienter.
Blekinge • Publicerad 16 april 2019

Patienter som ligger länge i samma position utan att röra på sig riskerar att få trycksår. För att förebygga sår i vården används hjälpmedel som speciella madrasser, och lägesändringar, det vill säga att personalen regelbundet ser till att ändra patientens position.

Varje år gör Sveriges Kommuner och landsting, SKL, mätningar nationellt av hur arbetet går i vården med att förebygga trycksår.

Annons

2019 har andelen trycksår minskat totalt sett, och det gäller även de trycksår som uppstår på sjukhus. Rikssnittet för trycksår på sjukhus ligger på 9,3 procent mot 10,6 procent 2018.

I Blekinge har andelen trycksår som uppstår under sjukhusvård minskat från 6,6 procent förra året till 3,8 procent. Det är näst bäst i Sverige. Bara Kalmar län har en lägre andel, 2,6 procent.

Norrbotten som ligger högst i andel, hade 14,1 procent 2019.

Foto: Bertil Ericson / TT

Störst risk för allvarliga trycksår finns på hälar och ryggslut. I Blekinge används olika typer av hälavlastning och glidlakan, utöver nya madrasser och lägesändringar.

Arbetet för att minska risken för trycksår, och att allvarliga trycksår har pågått under en rad år. 2018 ökade andelen för Blekinges del, som de senaste året brukat ligga bra till i den årliga undersökningen.

– Förra årets resultat var vi inte nöjda med. Ledning och verksamhetschefer tog därför tag i detta och visade att det är viktigt att arbeta för att förhindra trycksår. Sedan har sårombud och omvårdnadsutvecklare arbetat fram handlingsplaner för att förbättra olika saker på olika avdelningar. Detta arbete tror vi kan ha haft en viss inverkan på årets fina resultat, kommenterar Suzana Selan, chef för avdelningen för kunskapsstyrning i Region Blekinge årets förbättring i ett pressmeddelande.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons