Nyheter

Beslutat: SMS-livräddning till Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

Nu kan du anmäla dig som frivillig SMS-livräddare i Blekinge. Systemet ska öka chansen att starta hjärt- och lungräddning så snabbt som möjligt när ett hjärtstopp sker.

Som frivillig SMS-livräddare får du
Foto: Bo Åkesson
Som frivillig SMS-livräddare får du

BLT har tidigare berättat om systemet med SMS-livräddning. Det innebär att frivilliga som registrerat sig blir kontaktade samtidigt som ambulans och räddningstjänst när SOS får samtal om misstänkt hjärtstopp.

Meddelande skickas till frivilliga inom 1 800 meters avstånd. De 30 som är närmst ombeds sedan att ta sig till platsen för hjärtstoppet eller till närmaste hjärtstartare. Det är frivilligt att tacka ja eller nej till larmet.

Nu har Region Blekinge tillsammans med kommunerna beslutat att införa tjänsten i länet. Startskottet för tjänsten sker redan under fredagen. Från och med fredagen har man 1 202 frivilliga SMS-livräddare som registrerat sig på appen.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är tiden avgörande. Tjänsten sms-livräddare gör det möjligt att börja hjärt- och lungräddning innan ambulansen är på plats vilket ökar chansen att överleva, säger Gunilla Skoog, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Vill du bli frivillig SMS-livräddare laddar du ner appen SMS-livräddare i din telefon. Följ sedan instruktionerna och registrera dig i appen. Du kan läsa mer om tjänsten på smslivraddare.se.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.