Nyheter

Barn tog med sig granat från skjutfält - Nationella bombskyddet oskadliggjorde på förskola

Kristianstad Artikeln publicerades
Nationella bombskyddet var vid 23-tiden på tisdagskvällen på plats där föremålet var placerat, utomhus, för att säkerställa så ingen kommer till skada.
Foto: Jens Christian
Nationella bombskyddet var vid 23-tiden på tisdagskvällen på plats där föremålet var placerat, utomhus, för att säkerställa så ingen kommer till skada.

Ett område av Lasarettsboulevarden blev under tisdagskvällen avspärrad. Detta efter att ett barn haft en granat som han hittat på Rinkaby skjutfält med sig. Nationella bombstyrkan skickades till platsen för att oskadliggöra föremålet.

Klockan 19.40 på tisdagskvällen fick polisen uppgifter om ett misstänkt farligt föremål på Lasarettsboulevarden invid en förskola.

– Det är personal på förskolan som hör av sig och de är bekymrade när de upptäcker det här föremålet som något av barnen haft, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Det verkade röra sig om någon form av granat som ursprungligen hör till militären i Rinkaby.

– Det är ett barn som säger att han haft den här pjäsen hela sommaren, att den hittats på Rinkaby skjutfält och att den sedan tagits med därifrån, säger Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral.

– I och med att det är osäkert om föremålet kan vara skarpladdat och att det ser ut som det kan vara en granat, så tar vi det säkra före det osäkra.

Polisen hade en patrull på plats på förskolan inom tio minuter.

– Sen gör vi de åtgärder som vi alltid gör, till exempel fotograferar detta föremål och skickar via vakthavande befälet som bedömer och sedan har vi nationella bombgruppen som är de mest lämpade för att göra bedömningen, säger Ulla Brehm.

Nationella bombskyddet anlände till under tisdagskvällen till platsen där föremålet var placerat, utomhus, för att säkerställa så inga personer skulle komma till skada. Platsen spärrades av. Enligt Kb:s reporter på plats spärrades en del av Lassaretboulevarden av och det var ett skyddsområde på 50 meter runt granaten.

Utifrån de uppgifter som ledningscentralen fick del av under tisdagskvällen kunde Fuxborg inte utläsa hur pjäsen kommit till platsen där den hade placerats.

– Barnet har väl haft den hemma i sin ägo, men varför den hamnat där den nu är går inte att säga, kanske att barnet tagit med den till förskolan.

Strax innan 23.30 på tisdagskvällen oskadliggjordes föremålet, som låg vid en rabatt intill en avsats till Vintergatans förskola, av nationella bombskyddet. Kb:s reporter på plats berättar att det smällde klockan 23.24. När avspärrningen hävdes bekräftade polisen för tidningen att granaten varit skarpladdad.

Exakt hur det gick till när granaten oskadliggjordes vill polisen inte säga.

– Det är inget som vi direkt lämnar ut – hur vi exakt gör, säger Ulla Brehm.

Till Kvällsposten säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisregion Syd, så här:

– Man gjorde en kontrollerad detonation. Det vill säga, man byggde upp ett rejält skydd med hjälp av sandsäckar och sprängde sedan granaten på plats.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.