Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Avgörande om cannabis för smärtlindring

För att lindra kroniska smärtor började mannen odla och bruka cannabis.
En nödhandling, ansåg tingsrätten, som friade honom. Men i hovrätten dömdes han till böter för narkotikabrott. Nu kommer Högsta domstolens avgörande.
Brott • Publicerad 20 november 2017
HD avgör i dag om man kan säga att en man agerat i nöd, då han odlade och brukade cannabis som smärtlindring. (Arkivbild.)
HD avgör i dag om man kan säga att en man agerat i nöd, då han odlade och brukade cannabis som smärtlindring. (Arkivbild.)Foto: Ted S. Warren

Högsta domstolen konstaterar att mannen visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det ändå inte medfört att cannabisodlingen varit tillåten.

"Med beaktande av de speciella omständigheterna kring gärningen har den bedömts utgöra ringa narkotikabrott", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Annons

Vid 15 års ålder bröt mannen nacken i en mc-olycka, och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För ungefär tio år sedan började smärtorna bli allt värre, men inga läkemedel han provade hjälpte. Då började han i stället odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av en olja.

2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade mannen, som man ansåg "ha befunnit sig i en nödsituation" då han "tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda".

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att mannen skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

– Det var klart att jag tänkte mycket när jag började odla, att jag gjorde något olagligt. Jag gjorde det inte för att det var roligt, utan för att jag inte hade några alternativ. När jag väl började använda det märkte jag efter ett år att det blev mycket bättre, har mannen tidigare sagt till TT.

Mannen har i dag fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, så HD:s beslut kommer inte att få någon betydelse för honom rent medicinskt. Däremot kan domen få betydelse för hur polisen ser på cannabis som odlas i liten skala för att användas för personligt bruk.

Enligt mannens juridiska ombud Victor Tegnér kan det få stor betydelse för hur polisen prioriterar att använda sina resurser.

"Om småskaliga odlingar av cannabis räknas som ringa narkotikabrott så är det flera utredningsåtgärder som inte får användas. De flesta odlingar som polisen upptäcker är just småskaliga odlingar för eget bruk", skriver han i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons