Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aktivt arbete mot självmord saknas i landstinget

Varje år är det drygt 1 100 personer som tar sitt eget liv i Sverige. Dessutom registreras omkring 350 dödsfall där avsikten bedöms som oklar. Bara tre landsting saknar aktivt arbete med att förebygga självmord och ett av dem är Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 10 januari 2018

Folkhälsomyndigheter arbetar sedan 2015, på regeringens uppdrag, med att försöka intensifiera det förebyggande arbetet i landet och på det sättet rädda liv. Bland annat arbetar nu de flesta landsting aktivt med att förebygga självmord. Bara tre landsting saknar sådant arbete; Uppsala läns landsting, Blekinge läns landsting och Region Kronoberg. Men samtliga har planer på att komma igång.

Behovet är stort då siffror från den nationella folkhälsoenkäten visar att mer än var tionde person i befolkningen någon gång haft självmordstanker. Vanligast är det bland unga kvinnor. Av dem som haft självmordtankar säger var tredje person att de gjort ett självmordsförsök.

Annons

Folkhälsomyndigheten pekar på att det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och självmordstankar. Personer med en riskkonsumtion av alkohol har 40 procent högre sannolikhet att bära på självmordtankar än andra. Myndigheten menar att en restriktiv nationell alkoholpolitik leder till minskat antal självmord.

Folkhälsoinstitutets analys av statistiken visar att självmorden de senaste tio åren (2007–2016) minskat något för män, men legat på samma nivå för kvinnor. Självmordstalet var högst bland personer med bara förgymnasial utbildning. Bland kvinnor mellan 15 och 29 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons