Nöje

Frej Larsson låter fansen bestämma om rättegång

Ronneby/Åland ,
Artisten Frej Larsson från Ronneby bjuder in fansen till en duckningsceremoni.
Foto: Maja Suslin/TT
Artisten Frej Larsson från Ronneby bjuder in fansen till en duckningsceremoni.

De byggde en gayklubb på Putins tomt. Nu närmar sig rättegång, men Frej Larsson funderar på att inte dyka upp.

– Jag känner lite såhär, kommer inte Putin kommer inte jag, skriver han på Instagram.

Det var under sommaren 2015 som rapduon Frej Larsson och Simon Gärdenfors, i sitt program Samhällsjudo, byggde en gayklubb på Putins mark på Åland. Den ryska presidenten har nämligen en obebodd strandtomt på tio hektar på Saltvik.

– Vi fick höra att Putin hade tomt här på Åland och då är det ju rysk mark. Och då får man inte propagera för homosexualitet. Så vi startade och byggde The Blue oyster, sa Simon Gärdenfors till tidningen Nya Åland då.

I början av 2017 åtalades duon för besittningsintrång av Ålands tingsrätt, eftersom ”svarandena enligt åtalet olovligen har låtit uppföra en konstruktion på en fastighet tillhörande ryska staten”, enligt pressmeddelandet från landskapsåklagarämbetet på Åland.

Den 11 januari är det dags för rättegång i Ålands tingsrätt. Handlingarna till åtalet är sekretessbelagda tills ärendet första gången har lästs upp för en domstol, om inte domstolen förordnar annat. Men det verkar inte som att Frej Larsson tänker infinna sig i rättssalen. På sina sociala medier ber han nu fansen bestämma hur han ska göra.

– Nu låter jag dig bestämma om jag ska lyda lagens långa arm och åka på rättegång mot ryska staten eller om du vill se en delgivningsduckningscermoni med Mig & ODZ. Även hört rykten om att Pizzaslize ska smygpresentera ett instrument som kommer gunga mänskligheten i grundvalarna, skriver han på sin facebooksida.

Samtidigt länkar han till tickster, där det går att köpa biljetter till hans evenemang ”delgivningsduckning” på Kägelbanan i Stockholm. Festen hålls samtidigt som rättegången på Åland.

Skulle Frej Larsson inte dyka upp under rättegången menar Ålands tingsrätt att ett vite kommer att dömas ut, och att ett nytt rättegångsdatum därefter ska sättas.