Vem tror Madeleine Norman (MP) att hon är?

Ledare Artikeln publicerades
Det verkar närmast som att Norman tror att hon inte ska bli granskad av media.
Foto: Karlskrona kommun
Det verkar närmast som att Norman tror att hon inte ska bli granskad av media.

Det är mycket allvarligt att företrädare för ett av de två partier som sitter i regeringsställning anmäler dem som ifrågasätter henne.

MP:s språkrör i Karlskrona Madeleine Norman har blivit mycket upprörd över en krönika (den 6 november) där BLT:s ledarsida kritiserar Fridays for future. Upprördheten grundar sig i att Norman, som deltog i demonstrationen, inte vill kallas miljöpartist då det kan komma att försvåra för henne att få andra uppdrag. Hon menar i stället att hon deltar i demonstrationen i egenskap av “privatperson”. När BLT då skriver att en miljöpartist (hennes namn finns över huvud taget inte med i krönikan) deltar i demonstrationen anser hon att det är “förtal”.

Om Madeleine Norman själv inte uppmärksammat och anmält BLT hade få människor reflekterat över att hon var miljöpartisten i krönikan. Men Norman anmäler BLT till pressombudsmannen, och har talat om förtal. Sedan gick hon även till P4 Blekinge för en intervju.

Men Madeleine Norman är miljöpartist. Hon är till och med en av deras främsta företrädare i Karlskrona. Hon är språkrör för MP och undertecknar sina insändare i BLT, som rör miljöfrågor, som “MP-språkrör”. På MP:s hemsida står även att hon är ledamot i drift- och servicenämnden och ersättare i kommunfullmäktige. Hon har även tidigare varit politisk sekreterare för MP Karlskrona. Så vad är det som är förtal? Är det att skriva att det finns MP-politiker bland demonstranterna?

Läs gärna krönikan. Ledarsidan är kritisk mot rörelsen Fridays for future och den oproportionerliga uppmärksamhet de fått i Blekinge. Ledarsidan har även ett antal gånger varit kritiska mot Miljöpartiet. Men även mot SD, M, S och alla andra partier som finns representerade i Sveriges riksdag.

Det verkar närmast som att Norman tror att hon inte ska bli granskad av media, att hennes övriga politiska plattform inte är något vi ska uppmärksamma mer än i berömmande ordalag. I stället anmäler hon oss när vi gör det. Hade exempelvis en M-politiker eller en socialdemokrat blivit ett dugg förvånad om en journalist ifrågasatte deras engagemang i organisationer utanför partiet? Knappast.

Miljöpartiet är inte fria från granskning. Deras företrädare, och företrädares hjärtefrågor, måste tåla ifrågasättanden. Med Normans logik hade vi inte kunnat skriva att tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M) inte betalade tv-licensen och vi hade inte kunnat skriva att Mehmet Kaplan som deltog i möten med högerextrema Grå Vargarna var miljöpartist. Inte heller hade vi kunnat skriva att SD-politikern Lars Nilsson bjöd in NMR till Helsingborg (han var ju där i egenskap av nazist, inte som SD-företrädare!).

Norman sitter på sin MP-post som en företrädare för folket. För att en demokrati ska vara just en demokrati, krävs det att de som arbetar som folkets företrädare tål granskning av media.

Om Norman inte klarar av att kritiseras, eller om hon anser att hennes politiska uppdrag försvårar för hennes karriär, bör hon överväga att sluta vara en offentlig person. Om Miljöpartiet står bakom ett samhälle där företrädare för partier i regeringsställning kan ifrågasättas kanske Norman borde befrias från sitt politiska uppdrag. Vill Norman svara på detta är hon mer än välkommen med en replik. Vill hon anmäla även detta får hon göra det.

Det är mycket allvarligt att företrädare för ett av de två partier som sitter i regeringsställning anmäler dem som ifrågasätter henne.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.