Varför ska småföretagen straffas?

Ledare Artikeln publicerades
Hur tänker sig Helene Björklund (S) att tvingande kollektivavtal skulle stävja rut-fusket?
Foto: Lena Ehring
Hur tänker sig Helene Björklund (S) att tvingande kollektivavtal skulle stävja rut-fusket?

Riksdagsledamoten Helene Björklund (S) vill tvinga småföretag att teckna kollektivavtal för att stävja välfärdsfusket. Men hellre än att sätta käppar i hjulen för småföretag bör man skärpa myndigheternas egna bristande kontroller.

BLT:s ledarsida skrev nyligen om ett företag i Blekinge som hade fuskat sig till rut-avdrag (BLT den 23 mars). Och nu har Blekinges egen riksdagsledamot Helene Björklund (S) gått till attack mot fuskarna.

Till SVT Blekinge säger hon att “Jag kommer personligen att framföra det som framkommit i SVT:s granskning till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och fråga hur hon och regeringen tänker agera mot den här typen av fusk och utnyttjande av människor och välfärdssystemet” (SVT Blekinge den 25 mars).

Gott så. Det krävs krafttag mot välfärdsfuskarna. Det är våra gemensamma pengar det handlar om, de ska inte gå till bedragare och kriminella. Men dessvärre är lösningen Björklund framför inte särskilt genomtänkt: “Jag tycker att alla kommuner och myndigheter som upphandlar ska ha som krav att det ska finnas schyssta villkor och kollektivavtal”.

Björklund vill alltså tvinga småföretag att ha kollektivavtal för att kunna vinna kontrakt vid offentlig upphandling. Frågan är bara hur hon tänker sig att detta skulle stävja rut-fusket?

Varför skulle inte företag med kollektivavtal på precis samma sätt kunna fuska med exempelvis rut-avdragen? Och företag med kollektivavtal kan också fuska. När nystartsjobben infördes krävdes att företagen skulle ha kollektivavtal. Men fusket pågick obehindrat. Det rapporterades om att anställda fick arbeta utan ob-tillägg, utan sjuklön och utan att gå semester under sommarmånaderna, trots kollektivavtal. Så hur skulle Björklunds förslag om att tvinga företagen till kollektivavtal minska rut-fuskandet?

Inte alls. Men så fort det rapporteras om fusk eller missförhållanden i företag ropas det efter tvingande kollektivavtal från S och LO.

Men hennes förslag skulle inte bara vara verkningslöst, det skulle dessutom vara olagligt. Företag är inte tvungna att ha kollektivavtal. I dag har enbart cirka fyra av sex småföretag avtalen. Anledningen är ofta att de är oflexibla. Kollektivavtalen är nämligen utformade efter stora företag och deras förutsättningar (Företagarna, mars 2016). I många småföretag är också företagaren den ende som arbetar i företaget. Varför ska de diskrimineras av kommuner och landsting?

Självklart ska fusket åtgärdas. I sammanhanget kan man dock fråga sig varför Björklund inte lägger samma tid och resurser på att få den offentliga verksamheten att stävja bidragsfusket, i stället för att sätta käppar i hjulen för småföretagen.

Nyligen kom en rapport från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som visade att miljontals kronor i bidrag delas ut felaktigt. Detta handlar alltså om människor som kan arbeta, men som hellre lever på a-kassa, och som tillåts fortsätta göra det på grund av bristande kontroll från Arbetsförmedlingen. Myndigheten kontrollerar exempelvis inte när en person struntat i att söka det arbete han eller hon har blivit tillsagd att söka. Detta är naturligtvis också en form av välfärdsfusk, och ett relativt enkelt problem att åtgärda. Men enligt Björklund tycks ineffektiva lösningar för att sätta dit småföretag vara viktigare.

Dessutom ligger en hel del förslag redan på bordet för att komma till bukt med välfärdsfuskandet, som utökade kontroller i bostäder och mer samordning mellan myndigheter. Det är mycket välkommet. Det är däremot inte Helene Björklunds förslag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.