Varför protesterar inte vänstern mot de atomdrivna ryska ubåtarna?

Ledare Artikeln publicerades

Minns ni filmen Jakten på röd oktober från tidigt 90-tal med Sean Connery som rysk ubåtskapten? Ubåten i filmen, en kärnvapenbärande reaktordriven ubåt av typen Typhoon är världens största ubåt med sina 175 meter och 25.000 ton. Sovjetunionen byggde sex sådana ubåtar varav en, Dmitriy Donskoy, fortfarande är i aktiv tjänst i den ryska norra marinen med hemmahamn Severodvinsk.

Semesterseglare som kommer att vistas runt Stora Bält, alternativt längs den svenska sydkusten, i slutet av juni kommer ha det tveksamma nöjet att kunna se denna enorma ubåt på nära håll.

Hon ska enligt flera källor passera in i Östersjön då, något som aldrig tidigare har inträffat. Det officiellt uttalade syftet är att hon ska delta i försvarsmaterielmässan IMDS i St Petersburg den 28 juni för att därefter delta i firandet av flottans dag den 30 juli.

I sällskap kommer ubåten dessutom ha den reaktordrivna robotkryssaren tillika flaggskeppet Peter den store, som är ett av ryska flottans största samt tyngst bestyckade fartyg.

  Senare under hösten kommer ryska marinen att delta i övningen Zapad, en mycket omfattande övning som genomförs i Östersjön vart fjärde år, och som tidigare dominerats av offensiva landstigningsoperationer. Jag håller det inte för osannolikt att Ryssland kommer låta dessa fartyg stanna kvar i Östersjön för att delta i denna övning, om än enbart som stationära plattformar med hänsyn till deras storlek.

  Att Ryssland enligt flera källor planerar att ta in dessa fartyg i Östersjön är inte bara farligt ur ett strikt säkerhetsperspektiv, det vill säga vid ett reaktorhaveri eller liknande. Det är även destabiliserande sett ur ett större perspektiv, då anledningarna är flera än att enbart delta i mässor och firande.

  Det handlar givetvis om styrkedemonstration och signalpolitik vilket skapar ökade spänningar i ett redan ansträngt läge i Östersjöregionen. De som fortfarande envist hävdar att vi inte har ett nytt kallt krig på halsen bör tänka om.

  Allt ovanstående får mig att reflektera över en annan intressant företeelse. När Natos medlemsländer genomför övningar och hamnbesök i Östersjön med fartyg som varken kan bära kärnvapen, eller för den delen är reaktordrivna, så brukar vänstersympatisörer från såväl politiska partier som olika organisationer, mycket högljutt deklarera att Östersjön ska vara en kärnvapenfri zon.

  Men när Ryssland planerar att ta in två äldre reaktordrivna fartyg, varav en ubåt som är byggd för att bära 200 kärnstridsdelar som vardera har en laddningsvikt som är tio gånger kraftigare än Hiroshimabomben, ja då hörs som vanligt inte ett ljud från dessa partier, organisationer eller individer.

  Nu senast ägnade Stina Svensson (FI) gruppledare i Göteborg en hel debattartikel åt temat Nato och kärnvapen i Göteborg. Men hon nämnde inte ett ord om Ryssland, som kommer att passera utanför Göteborg med en ubåt som är provplattform för den nyutvecklade kärnvapenroboten Bulava, och som de senaste åren har genomfört en mängd provskjutningar.

  Har Stina Svensson fått några garantier från Ryssland om att inget av deras fartyg bär robotar eller får ett reaktorhaveri utanför svensk kust? Liknelsen ”att sila mygg och svälja kameler” har sällan passat bättre.

  Fakta

  Niklas Wiklund

  ... är örlogskapten och fristående försvarsdebattör. Han är också känd under pseudonymen Skipper.

  Visa mer...