Varför hörs inget ramaskri?

Ledare Artikeln publicerades
I år har 44 barn förts ut ur Sverige för att giftas bort.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
I år har 44 barn förts ut ur Sverige för att giftas bort.

SvD rapporterar att 44 barn har förts ut ur landet i år, enligt siffror från den nationella stödlinjen (SvD den 9 september). Varför hörs inget ramaskri?

2009 rapporterade Ungdomsstyrelsens att så många som 70 000 unga inte fick välja vem de gifter sig med. Under 2017 rapporterade docent Astrid Schlytter att så mycket som var tredje elev med utländsk bakgrund tros leva i hedersförtryck(Aftonbladet den 29 maj 2017).

Som partisekreteraren Juno Blom (L) påpekar är det märkligt att vi inte hör mer om de försvunna flickorna: “Om jag hade bestraffat min dotter genom att dumpa henne i något land som människor flyr ifrån, så tror jag att vi hade haft helt andra reaktioner än vi har nu”.

Under 2009 fann journalisten Niklas Orrenius, genom att ringa till kuratorer i Skåne, att ungefär 25 elever i Skåne varje år förs bort. Den yngsta flickan var tolv år och gick alltså i femman. Året efter födde hon sitt första barn. I undersökningen kom ungefär hälften av fallen från stadsdelen Rosengård. Skolkuratorn på Rosengårdsskolan Ingrid Hansson berättar att “Det är inget konstigt eller onormalt för våra elever. Många lever i kulturer där det är så här det går till när man gifter sig” påpekar. Hon fortsätter: “Det handlar bara om hedern. Att flickorna ska vara oskulder när de gifter sig” (Sydsvenskan den 13 november 2009).

Att detta är helt åt helsike är självklart. Men ändå händer det. År efter år. Och vi vet inte hur många som förs bort. Det är nämligen enbart de personer som hör av sig till den nationella stödlinjen som fångas upp. Och trots att fenomenet är välkänt finns det ännu ingen nationell handlingsplan för att förhindra att barn förs ut ur Sverige. I en enkät som Ekot skickade ut till Sveriges samtliga kommuner visade det sig dessutom att enbart en tredjedel av kommunerna har en handlingsplan (SR den 15 februari). Dessutom för enbart 13 procent av kommunerna statistik över bortförda barn, enligt Ekot. Vi vet alltså inte hur många barn som försvinner ut ur landet. Antalet anmälda barn ökar dessutom varje år, enligt SvD. Och även om 44 barn är 44 för många, är mörkertalet sannolikt ännu större.

Att svenska barn tvingas ingå giftermål är barockt. Ny lagstiftning är dock på gång som ska göra det möjligt att konfiskera pass och utfärda reseförbud för barn, vilket är välkommet. Men sannolikt kommer detta bara göra liten skillnad. Även om barnen inte officiellt är gifta i Sverige betraktar familjen och släkten ändå flickan som gift.

Det är framför allt det förebyggande arbete i kommunerna som måste stärkas. Dessutom måste alla kommuner utveckla en handlingsplan, föra statistik över antalet försvunna barn och sedan följa upp dessa. Barn ska inte giftas bort, och framför allt inte bli föräldrar till andra barn.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.