Vårdförbundet måste gräva ner stridsyxan mot studenterna

Ledare Artikeln publicerades
Varför får inte läkarstuderande använda sina kunskaper på sommarjobb i vården, undrar Kajsa Dovstad.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Varför får inte läkarstuderande använda sina kunskaper på sommarjobb i vården, undrar Kajsa Dovstad.

Jag har snart läst färdigt min åttonde termin på läkarprogrammet. Trots att jag, under mina fyra år, har lärt mig massa saker, får jag inte använda mina kunskaper om jag vill jobba i svensk sjukvård.

Om somrarna märks sjuksköterskebristen extra tydligt på svenska sjukhus - Blekingesjukhuset är inget undantag. Jag kan inte ersätta en sjuksköterska, men jag kan avlasta. Problemet är att sjukvården inte vill utnyttja min kompetens.

Trots åtta terminers medicinstudier på universitet får jag i svensk sjukvård inte göra mer än en gymnasieutbildad undersköterska. I Norge är vården bättre på att ta tillvara studenters kompetens. Där får man under somrarna praktisera det man lärt sig under terminerna. I Sverige motarbetar Vårdförbundet, sjuksköterskornas fackförbund, studentanställningar.

Ett exempel är när Akademiska sjukhuset i Uppsala anställde läkarassistenter för att avlasta röntgensjuksköterskor och förkorta köerna till magnetkameraundersökning.

Vanligtvis är läkarassisttjänster mer som betald praktik - så är även de få sommarvikariat som Blekinge läns landsting erbjuder - men här ville arbetsgivaren att läkarassistenterna skulle bidra i verksamheten. Vårdförbundet protesterade högljutt.

Vårdförbundet vill lösa sjuksköterskebristen genom högre sjuksköterskelöner som kan locka tillbaka sjuksköterskor som har lämnat vården. SCB-rapporten “Sjuksköterskor utanför yrket” kastar dock nytt ljus över den vanliga uppfattningen att många sjuksköterskor jobbar med annat: Över nio av tio sjuksköterskor arbetar inom vård- och omsorg och endast några få procent sysslar med något som överhuvudtaget inte är vårdrelaterat.

Aldrig har Sverige haft så många praktiserande sjuksköterskor som nu. Trots att erfarna sjuksköterskor är värda högre lön skulle inte tjockare lönekuvert lösa sjuksköterskebristen. Bristen är orsakad av att sjuksköterskor har tagit över uppgifter från läkare och undersköterskor.

Ingen annan bransch har så stora problem med att upprätthålla verksamheten när ordinarie personal tar semester som sjukvården. Och ingen annan bransch är lika dålig på att erbjuda relevanta sommarjobb för studenter.

En kompis till mig som studerar juridik får handlägga lättare ärenden på Skatteverket; en annan sommarjobbade med migrationsärenden på en advokatbyrå; en tredje, som är halvfärdig socionom, arbetade förra sommaren på socialtjänsten. Under rätt handledning kan studenter bidra till viktiga verksamheter som påverkar människors liv.

Varför skulle vården vara annorlunda?

Läkare och sjuksköterska är två olika yrkesroller - men de överlappar varandra. Jag har mer praktik med sjuksköterskor än med någon läkarspecialitet. Läkarstudenter skulle kunna utföra en del sjuksköterskeuppgifter. Vårdförbundet måste gräva ner stridsyxan. Vi är en resurs! Samarbete mellan vårdens yrkeskategorier gynnar alla.

Svensk sjukvård struntar i min, och tusentals andra läkarstudenters, kompetens. I slutändan är det dock inte jag som drabbas - utan patienterna, som får uppleva ännu en sommar av köer och överbeläggningar.