Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Våra samhällsstrukturer har skapat en skadlig mansroll”

Vi vill gå igenom och bemöta de argumenten som Emma Jaenson angav i sin krönika om “feministisk självrannsakan” (BLT den 6 november).
Publicerad 19 november 2018
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Filantropen Melinda Gates har berömt Sverige för den feministiska utrikespolitiken.
Filantropen Melinda Gates har berömt Sverige för den feministiska utrikespolitiken.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Till att börja med var det regeringen Bildt som antog strategin om jämställdhetsintegrering (antar att det är vad skribenten menar med statlig genusintegrering) som är ett resultat av arbete genom FN. Att svepande använda det som ett argument utan att ens orka granska den praktiska implementeringen (om det nu är där skon klämmer) känns rätt okunnigt. Man kan säga många saker om Bildt men vänsterpolitiker är han då inte.

Sedan verkar Jaenson säga emot sig själv - först så gör vi inte tillräckligt i Sverige för att motverka hederskultur för att i nästa stycke orera om att feministisk utrikespolitik är slöseri med skattepengar - mångmiljonbelopp var ordet. Jag är en hängiven läsare av Svenska Dagbladet - där kunde man läsa att till och med Melinda Gates - tredje mäktigaste kvinnan i världen imponeras av vårt feministiska ställningstagande utrikes och ber oss fortsätta - det ger oss ett rykte om att vara ett föregångsland och motverkar hederskultur i sin linda - ska något land samarbeta med Sverige så kräver vi att de ska jobba för jämställdhet i sina egna länder (SvD den 6 november). Det kallas för proaktiv politik och där skulle vi gladeligen mångdubbla Jaensons mångmiljonbelopp.

Annons

Att män hamnar i utanförskap och tar självmord är något vi uttryckligen oroas över. CALM-rapporten “A Crisis in Modern Masculinity: Understanding the Causes of Male Suicide” visar på att manligt utanförskap främst beror på att hälften av alla män inte har någon att vända sig till när livet blir svårt - man väljer hellre att försöka lösa det själv. I rapporten så beskriver män själva i högre utsträckning än kvinnor att de måste försörja familjen, vara den starka i tider av kris och oro över att förlora sina jobb. 29 procent av männen angav att om de förlorade sina jobb skulle de känna sig mindre värdiga som män. Detta mönster har även visat sig i BRIS undersökning där de frågade barn vem de helst vänder sig till - fler barn valde alternativet “ingen” än att prata med sin pappa. Barn tar efter sina föräldrar och ser söner sina fäder alltid bita ihop - att aldrig visa sig svag - då tar pojken efter.

Våra samhällsstrukturer har skapat en skadlig mansroll. Rapportens slutsats är att de normer - de som feminismen alltid lyfter - vi lever med har skapat en ond spiral som dödar våra söner, bröder, makar och pappor. Det är där jämställdhet är ett bra mål, och feminismen ett medel.

Madeleine Norman, språkrör MP Karlskrona

Anders Lundberg, MP Karlskrona

Svar: I stället för att lyssna på Melinda Gates uttala sig om Sverige, bör ni följa debatten och läsa statistiken. Var tredje skolelev med utländsk bakgrund tros i dag leva i hedersrelaterade familjenormer. Det är 240 000 barn, och mörkertalet tros vara stort. Så föregångsland? Nej, det skulle jag knappast säga.

Att andelen män som benämner sig som feminister har sjunkit beror delvis på att den feministiska politiken till stor del har varit symbolpolitik. Och den vänsterfeministiska rörelsen, har inte varit speciellt bra på jämställdhetsarbete. Läs exempelvis gärna min ledare här ovan.

Det verkar som att det även finns en diskrepans mellan vad MP intresserar sig för och de stora, riktiga jämställdhetsproblemen. Ni borde rannsaka er själva.

Emma Jaenson

Annons
Annons
Annons
Annons