Var är sossarnas landstingsbudget?

Ledare Artikeln publicerades
Budgettider i landstinget, och Socialdemokraterna är sent ute.
Foto:Thomas Persson
Budgettider i landstinget, och Socialdemokraterna är sent ute.

När allianspartierna i landstinget under måndagen presenterar sin budget, är det sista dagen ut. Men trots att de fyra lägger fram sin budget klockan 13 på eftermiddagen, har det från majoritetens sida inte hörts ett pip. Man anar ekonomiska bekymmer inför årsskiftet.

Det är skick och bruk att oppositionen presenterar sin budget efter majoriteten. Det ska ju, bevars, vara en oppositionsbudget som svarar mot majoritetens förslag. Men så blev det inte i år.

Den 1 november skrev BLT om hur sjukhusen jagar besparingar. Just nu ligger landstinget på ett förväntat underskott på mellan 170 och 180 miljoner, långt mer än förra året. Möjligen är det därför S med stödpartier inte klarar av att producera en hållbar budgetprodukt förrän i grevens tid.

Men det är sannerligen självförvållat. Jag kan inte minnas något år som detta landsting haft en långsiktigt hållbar budgetsituation.

Alliansen, då? De vill lägga fokus på personalutveckling och en vård närmare patienten. För att effektivisera vårdarbetet (och det behövs) föreslås ett bättre användande av tekniska landvinningar och att införa vårdbiträden. På det vinner man i längden - vilket måste vara A och O för en offentlig verksamhet.

Alliansen har numera tillgång till ekonomer och tjänstemän för att arbeta igenom sina förslag. Det har de inte varit tillåtna tidigare. Det höjer trovärdigheten för dem som majoritetsalternativ. Det höjer också deras aktier att de förefaller samspelta och eniga i sin syn på hur vården bör bedrivas.

En av de största budgetposter som läggs handlar om att bli av med hyrläkarproblematiken. Det är inte den enklaste uppgiften. Frågan är om det ens helt är görligt.

Men i kombination med regelbunden kompetensutveckling för personalen så kan landstinget bli en bättre arbetsplats, menar de, vilket är rätt. Flyende personal befrämjar vare sig budget, arbetsgivare eller arbetstagare. Där finns det mycket kostnader att hämta hem.

Så nu väntar vi med spänning på Socialdemokraternas "skuggbudget". Det kan ju vara bra att öva inför nästa år.