Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vår allt mer obegripliga migrationspolitik

Kända dissidenter från diktaturens Ryssland får avslag på sin asylansökan hos Migrationsverket. Men tusentals afghanska män kunde genom gymnasieamnestin beviljas uppehållstillstånd utan att en individuell prövning av asylskälen krävdes för att få uppehållstillstånd. Vår migrationspolitik ter sig allt mer obegriplig.
Publicerad 22 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Pussy Riot, rysk regimkritisk konstnärsgrupp. Två av gruppens medlemmar har sökt asyl i Sverige.
Pussy Riot, rysk regimkritisk konstnärsgrupp. Två av gruppens medlemmar har sökt asyl i Sverige.Foto: Sergey Ponomarev

I torsdags rapporterade SVT:s Kulturnyheterna att de två medlemmarna i den feministiska performancegruppen Pussy Riot, Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij, som söker asyl i Sverige har fått avslag på sin asylansökan hos Migrationsverket (SVT den 20 december).

För den svenska allmänheten blev konstnärskollektivet Pussy Riot känt efter att medlemmar i gruppen genomfört en protestaktion mot Vladimir Putin i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. En protestaktion som ledde till att tre av medlemmarna dömdes till två års fängelse för ”huliganism”.

Annons

Både Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij har varit hårt utsatta på grund av sin samhällskritiska konst. Efter att Knedljakovskij förra vintern hängde ett krucifix om halsen på en staty av den sovjetiska säkerhetstjänstens grundare, Felix Dzerzjinskij, blev situationen för paret ohållbar. De attackerades på gatan, kallades till upprepade förhör misstänkta för extremism och utsattes för en rad hot (SR den 14 mars). Knedljakovskij har själv suttit 15 dagar i fängelse för en konstnärlig provokation. Luisine Djanyan har blivit avskedad från sitt arbete vid universitet i Krasnodar år 2013 och efter detta har inga gallerier eller museer velat ställa ut hennes konst. Båda har mordhotats (Svenska PEN den 21 december).

Om Migrationsverkets beslut står sig i domstol återstår att se, paret tänker överklaga enligt TT (den 20 december), men att Migrationsverket avslår två ryska dissidenters asylansökan är illavarslande. Att situationen för människorättsaktivister, oppositionella, journalister, författare och konstnärer i diktaturens Ryssland är extremt utsatt råder det dessutom ingen tvekan om.

En av asylrättens absolut viktigaste funktioner är att erbjuda en fristad för enskilda individer som med risk för den egna säkerheten och friheten vågar stå upp för yttrandefrihet och demokrati mot totalitära regimer. Om asylrätten är till för någon, är det i allra högsta grad för dissidenter som Pussy Riot-medlemmarna.

Konsekvenserna av att regimkritiker nekas en fristad stannar dessutom inte vid de berörda som nekas asyl. Nej, konsekvenserna drabbar alla de som kämpar mot totalitära regimer eftersom asylrätten innebär att det finns en sista flyktväg, om situationen för dem skulle bli ohållbar. Blotta vetskapen om att en sådan livlina finns – även om den inte används – är viktig för kampen för demokrati och frihet runtom i världen.

Om de två utvisas ter sig svensk migrationspolitik vara allt mer orimlig. Då skulle Sverige utvisa två kända dissidenter från diktaturens Ryssland samtidigt som tusentals, företrädesvis afghanska, män genom gymnasieamnestin i närtid har beviljats uppehållstillstånd utan att någon individuell prövning av asylskälen har krävts.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons