Våld mot väljare är inte en inre angelägenhet

Ledare Artikeln publicerades
Polisen skjuter gummikulor i Barcelona, söndag.
Foto:Emilio Morenatti
Polisen skjuter gummikulor i Barcelona, söndag.

Man kan tycka det är fel att Katalonien vill rösta om självständighet. Men våld är aldrig lösningen när landsändar vill söka självständighet. Det var inte våld som löste frågan om Nordirlands status.

Helgens brutala polisaktion mot röstande katalaner i Spanien måste nog föras till kategorin sämre beslut inom EU, på många år.

Det soliga Spanien, Katalonien och Barcelona, som för bara några veckor sedan tog emot hela världens kondoleanser som offer för terror, får plötsligt en mörk slagskugga över sig. Vem sätter egentligen in poliser mot väljare?

Europas historia har alltid gått i pulserande vågor - ömsom mot centralmakter, ömsom mot mindre riken. Brexit, och därefter den kommande frågan om Storbritanniens sammanhållning är ett utslag av en våg av decentralisering. Baskiens emellanåt våldsamma självständighetssträvande är sedan länge känt, Kataloniens kanske något mindre känd. Men de är tecken i samma trend.

EU har hela tiden valt att förhålla sig distanserat, då dessa strävanden ses som inre angelägenheter. Visst, när Skottland ville rösta sig fri från Storbritannien och allt gick lugnt till kan man gott hävda att det var Storbritanniens egen sak.

Men våld mot människor som går och röstar? Det kan inte vara en inre angelägenhet, som kommissionen vill hävda. Hade våldet skett i Ungern, Bulgarien eller Rumänien skulle det garanterat (och med rätta) hållas brandtal i EU-parlamentet om antidemokratiska tendenser. Det skulle kanske till och med talas om de auktoritära krafternas återkomst.

Vad är annorlunda i fallet med Spanien? Det kan inte vara så att vissa inom EU får vara mer jämlika än andra.

Man kan givetvis tycka det är fel att Katalonien vill rösta om självständighet. Men då debatterar man. Våld kan aldrig vara lösningen när folk vill söka sig självständighet.

Det var inte våld som löste frågan om Nordirlands status. Det har Storbritannien lärt sig den hårda vägen. Det rådde en mycket intensiv debatt i Storbritannien när Skottland gick till valurnorna. Men om polisen skulle rida in och ta valurnorna från skottarna skulle det ha tolkats som en krigsförklaring.

Att slå folk i huvudet med batonger fungerar dessutom inte särdeles bra om man vill få folk att ändra åsikt.

Den metoden fungerar garanterat inte heller i Katalonien.

EU har alltid hållit en hög svansföring när det kommer till demokratifrågor, men när det väl gäller dröjer det över ett dygn för kommissionen att kommentera. Det är för svagt.