Är du stolt nu, Louise Erixon (SD)?

Ledare Artikeln publicerades
Vad med Prideflaggan vill Samstyret hålla sig neutrala till?
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vad med Prideflaggan vill Samstyret hålla sig neutrala till?

Nyanlända ska placeras utanför kommungränsen, ”utmanande” samtidskonst ska väljas bort och ingen mer Prideflagga på stadshuset i Sölvesborg. Sölvesborgarna borde börja oroa sig över hur det konservativa ”skyltfönstret” påverkar Sölvesborgs attraktionskraft.

BLT kan i dagens tidning avslöja att Samstyret i Sölvesborg har bestämt att Prideflaggan, den internationella symbolen för HBTQ-rörelsen, inte längre kommer att hissas på stadshuset i Sölvesborg. Nu är det slut med den traditionen som funnits sedan 2013 då Heléne Björklund (S), numera riksdagsledamot, var kommunstyrelsens ordförande.

Flaggning ska framöver endast ske med den svenska flaggan och inte med några andra nationers, sammanslutningars eller gruppers flaggor. Undantag ska dock kunna göras i samband med vänortsbesök. ”För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen”, säger kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, Louise Erixon (SD).

”Kommunen ska som officiell institution hålla en neutral hållning”, säger Louise Erixon till BLT. Det är ett argument som då och då hörs från de så kallade Sverigevännerna när det kommer till att motivera varför kommuner inte ska flagga med Prideflaggan eller varför Försvarsmakten inte ska delta i evenemang som Prideparaden i Stockholm.

Men vad står då Prideflaggan för? Jo, den står för att alla människor oavsett sexuell läggning ska ha samma rättigheter som vi andra. Att alla ska ha rätten att älska den han eller hon vill, oavsett kön, och accepteras för det. Vad är det att förhålla sig ”neutral” till?

Nej, när kommuner hissar Prideflaggan eller när vår försvarsmakt går i Pridefestivalen känner jag glädje och stolthet över Sverige. Över mitt Sverige, det fria och frihetsälskande Sverige. Stolthet över att vårt försvar välkomnar och skyddar alla nationens medborgare – alla svenskar.

Det brukar heta att all PR är bra PR. Sölvesborgarna borde dock fundera på om det verkligen stämmer.

Det senaste halvåret har Samstyret onekligen satt Sölvesborg på kartan med sina idéer om att placera nyanlända utanför kommungränsen och att ”utmanande” samtidskonst ska väljas bort. Och nu detta i det konservativa ”skyltfönstret”: att den internationella symbolen för HBTQ-rörelsen inte längre ska få pryda Sölvesborgs stadshus. En gång om året.

Alla kommuner konkurrerar i dag om att få företagsamma och kreativa människor att välja just deras kommun. Sölvesborgarna borde oroa sig över hur det konservativa "skyltfönstret” påverkar Sölvesborgs attraktionskraft. Jag hoppas i alla fall att Louise Erixon känner stolthet, jag gör det inte.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.