Tids nog kommer verkligheten att hinna ikapp våra fantasifulla politiker

Ledare Artikeln publicerades
Att utrikesminister Margot Wallström i ett panelsamtal menade att Jordan B. Peterson borde ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”, är inte alls konstigt.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Att utrikesminister Margot Wallström i ett panelsamtal menade att Jordan B. Peterson borde ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”, är inte alls konstigt.

Politiker som Margot Wallström, som har byggt sin politik på hur hon vill att verkligheten ska se ut, blir naturligtvis provocerad av Jordan B. Peterson. Men verkligheten kommer tids nog att hinna ikapp även henne.

Jordan Peterson är professor i klinisk psykologi och blottlägger det självklara. I lördags hade den kanadensiska professorn sin sista föreställning i Sverige.

Utgångspunkten för turnén var hans egen bok ”12 livsregler - ett motgift mot kaos”. Premissen är simpel: Väx upp! Bädda sängen, gå rak i ryggen, försök att tala sanning. Livet är hårt och mörkt och jobbigt, men du måste ta ansvar för dina handlingar. Rättigheter går hand i hand med skyldigheter. ”Om du inte tar ansvar över ditt eget liv, hur kan du då kritisera det runt omkring dig?”, menar han.

Petersons bok är inte till för att finna lyckan med livet, för något sådant finns inte, enligt honom själv. Reglerna syftar till att skapa mening med livet.

Av naturliga anledningar är han även starkt kritisk mot de socialkonstruktivistiska idéer som finns inom identitetspolitiken, postmodernism och radikalfeminismen. Att detta rör upp känslor i Sverige - som är i framkant vad gäller postmodernismen, radikalfeminism och social ingenjörskonst - är föga förvånande. Det är naturligtvis otroligt irriterande för våra vänsterfeminister att Peterson påpekar att vi inte enbart är sociala konstruktioner, utan påverkas av både biologiska och sociala faktorer. Men det är samtidigt märkligt att människor kan bli så upprörda över något så grundläggande.

Men människor tenderar att känna sig hotade när någon påpekar att deras världsbild är felaktig. Att utrikesminister Margot Wallström i ett panelsamtal menade att Peterson borde ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”, är inte alls konstigt. Eller att Annie Lööf, i en intellektuell kulturkrock under en intervju i Skavlan, inte alls förstod vad Peterson menade, utan i stället förde fram en harang av politiska floskler om lika möjligheter och spräckta glastak.

Gemensamt för både Wallström och Lööf är att de bygger verklighetsbilden på sin ideologi. Och när verkligheten inte stämmer överens med ideologin, så är det verkligheten det är fel på, inte ideologin.

När Peterson påpekar att verkligheten ser ut på ett sätt som inte stämmer överens med Lööfs eller Wallströms verklighetsbild, blir han till en politisk motståndare. Peterson är kort och gott ett hot mot både Wallströms och Lööfs föreställningsvärld. Därför kan också Wallström och Lööf avfärda Peterson utan att över huvud taget förstå vad han försöker säga.

Petersons besök visar att vissa segment inom den svenska politikerkåren är långt ifrån att acceptera en bred åsiktsmångfald. De tolererar inte personer som påpekar deras tillkortakommanden. De accepterar inte heller människor som har mage att röra sig utanför åsiktskorridoren.

Vad Petersons besök vidare visar är hur fördummande debatten i Sverige är. Varken Wallström eller Lööf förstår - eller försöker förstå - vad Peterson förmedlar. Han avfärdas på basis av ond meningsmotståndare.

Mest tragikomiskt är dock insikten om att vår politikutveckling inte alls baseras på fakta om verkligheten, utan på hur vi vill att verkligheten ska se ut. Men det går liksom inte att slåss mot verkligheten i all evighet. Tids nog kommer den hinna ikapp även våra fantasifulla politiker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.