Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kajsa Dovstad: Teater är inte tabletter och bör heller inte ordineras på ett receptblock

Läkare skriver recept på läkemedel. Så tänkte jag när jag började på läkarprogrammet. Nu ska vi läkare även skriva recept på fysisk aktivitet och kultur. Vad händer med vården när receptbegreppet urholkas?
Kajsa DovstadSkicka e-post
Publicerad 13 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Christine Olsson/TT

På läkarprogrammet har vi drillats i läkemedelsförskrivning. Vi ska kunna fylla i vanliga receptblanketter, recept för särskilda läkemedel, skriva recept via journalsystem och apotekets ApoDos-rullar. Vi ska veta hur mycket och ofta tabletterna ska tas, när recepten bör förnyas och regler för högkostnadsskydd och utbytbarhet. Framförallt ska vi få med oss patienten, så att det som står på receptet också är så som medicinen tas.

Läkemedel är nämligen inte vilka varor som helst. Rätt använda kan de bokstavligen talat göra underverk, rädda liv och förbättra livskvaliteten. Fel använda kan de vara livsfarliga. Därför krävs det en lång och tuff utbildning för att få förskrivningsrätt. Och därför förstår människor att instruktionerna på receptblanketten är viktiga att följa.

Annons

Nu har det blivit modernt att använda receptets auktoritet till att öka följsamheten till andra åtgärder som också kan förbättra hälsan. Mest utbrett är FaR, fysisk aktivitet på recept. Läkare och annan legitimerad vårdpersonal förväntas skriva ut recept på allt från styrketräning till yoga och stavgång. Har doktorn ordinerat träning på recept blir det svårare att ignorera.

Visserligen kan fysisk aktivitet ha hälsoeffekter i paritet med en del läkemedelsbehandlingar. Men det finns en väsentlig skillnad. Fysisk aktivitet är något alla människor, i viss mån, gör varje dag. Många tränar mer eller mindre regelbundet, och de flesta klarar av att hantera det. Alla människor behöver däremot inte mediciner. De flesta som tar läkemedel kan inte hantera sin behandling utan stöd av läkare.

Kultur på recept har testats som pilotprojekt i bland annat Skåne och Stockholm. Numera är den formella benämningen “kulturunderstödd rehabilitering”, men formuleringen “kultur på recept” lever dessvärre kvar. Kultur har en viktig plats både i samhället och i människors liv. Uppenbarligen upplever många att kultur förbättrar deras hälsa. Men teater är inte tabletter, och bör heller inte ordineras på ett receptblock.

Lika missvisande är påståendet att mat är som medicin. Ett läkemedel är en molekyl specialdesignad för att påverka kroppen i ett visst syfte. Preparatet kan också innehålla specifika hjälpmedel, så att det till exempel tas upp i rätt del av tarmen. Mat är både livsviktigt och kan vara hälsoskadligt, men även det nyttigaste salladsbladet är knappast framodlat enbart för att förbättra hälsan. Dessutom är mat mer än dess biologiska beståndsdelar. Känslan av morgonkaffe är inte riktigt jämförbar med känslan av morgonmedicin.

Om teater, träning och mat ges samma status som läkemedel kommer betydelsen av läkemedelsordinationer att urholkas. Det är trots allt farligare att hoppa över sin blodförtunnande medicin än att inte träna en vecka. Hjälp gärna de som vill att följa livsstilsråd men låt recept vara för läkemedel.

Annons
Annons
Annons
Annons