Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Ta till er av kritiken, public service!

Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 12 juni 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Hur stor insikt har kulturminister Amanda Lind (MP) om kritiken mot public service?
Hur stor insikt har kulturminister Amanda Lind (MP) om kritiken mot public service?Foto: Henrik Montgomery/TT

Det vore synd om public service inte tog till sig av kritiken om programvalen, vänstervridningen och konkurrensen med kommersiella medier. De flesta ser trots allt fortfarande ett värde i offentligfinansierad media.

Inför EU-valet ökade kritiken mot public service. Moderaterna i Stockholm gick så långt att de stöttade Ungmoderaternas förslag att lägga ner offentligfinansierade media helt. Vi betalar trots allt för att lyssna till att Gustav Vasa kallas “heteronormativ” i P3 och för program som “Den ultimata rövguiden”. Utöver det får vi acceptera att SVT glömmer bort EU-valdebatten i Bryssel till förmån för Melodifestivalen. Och kanske har public service tagit till sig av kritiken, eller i alla fall blivit nervösa.

Annons

I måndags presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) regeringens nya proposition “Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025” (prop. 2018/19:136), där en rad nya villkor föreslås för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. De underrapporterade “vita fläckarna” i landet ska täckas. Större hänsyn ska tas till att inte konkurrera med kommersiella aktörer. Användandet av sociala medier och digitala distributionsplattformar ska användas med försiktighet och andra medieaktörer ska nu kunna anmäla public service-tjänster för godkännande till regeringen, även kallat förhandsprövning. Gott så.

Men det finns luckor. Systemet med förhandsprövning är tänkt att avgränsa vilka tjänster som ska bekostas med offentliga medel. Men sedan systemet infördes 2010 har totalt noll tjänster anmälts. Och det är föga troligt att det blir ändring på det nu. I propositionen står nämligen skrivet att enbart “nya tjänster av större betydelse och väsentliga ändringar av befintliga tjänster inom public service ska kunna prövas”. Kommersiella aktörer kommer således att ha väldigt litet utrymme att anmäla programverksamheter. Public service kommer alltså fortsatt kunna sända i princip vad som faller dem i smaken, utan större granskning.

Ännu ett belysande exempel är en rapport av Näringslivets medieinstitutet då SVT och SR fällts i Granskningsnämnden. En tredjedel av fällningarna, då SR och SVT fällts i fråga om opartiskhet, handlar om politiska ämnen. I princip samtliga av dessa har nyheten varit vinklad åt GAL (alltså gröna, alternativa och liberala värderingar). Att det uppdagats så uppenbar politisk vridning i skattefinansierade medier borde trots allt vara fog för reflektion, eller åtminstone en kommentar från ledande public service-toppar. Men icke, det har varit tyst. Public service ska trots allt vara opartiskt och oberoende.

I den senaste mätningen från SOM-institutet hade förtroendet för public service dessutom sjunkit stort, med ett tapp på nästan 20 procentenheter av de som uppgav att de står “klart till höger” på den politiska skalan (SVT den 24 april 2018). Även om nu public service tycks göra stapplande steg för att upprätta medborgares tillit till offentligfinansierad media, krävs mer. De allra flesta vill ha kvar public service. Det är mycket som är bra. Men det är också mycket som är riktigt uselt. För detta krävs en ordentlig genomlysning: vad ska, respektive ska inte, public service sända?

Det handlar trots allt om statsfinansierad media som når ut till alla hem i hela Sverige. Du måste betala för det vare sig du vill eller inte. Det vore synd om public service inte tar till sig av kritiken. Risken är annars att en majoritet av befolkningen vill lägga ner public service i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons