Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ta er samman, för försvarets skull

Nödvändiga resursförstärkningar till försvaret kan utebli, eller försenas, på grund av regeringskrisen. De riksdagspartier som gick till val på att försvaret ska få mer resurser borde ta sig samman och enas om att skjuta till mer pengar till försvaret.
Publicerad 8 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Nödvändiga resursförstärkningar till försvaret kan utebli på grund regeringskrisen.
Nödvändiga resursförstärkningar till försvaret kan utebli på grund regeringskrisen.Foto: Adam Ihse/TT

Det mesta talar just nu för att finansminister Magdalena Andersson (S) nästa vecka kommer att presentera en övergångsbudget. Till följd av regeringskrisen och att den regering som sitter är en övergångsregering ska denna övergångsbudget vara ”opolitisk”.

Det betyder att budgeten inte ska innehålla några kontroversiella förslag eller förslag som har en tydlig partipolitisk inriktning, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Det har talats om en budget som följer föregående års budget men justerad för inflation och löneökningar.

Annons

Vallöften som regeringspartierna gått till val på ska därmed inte återfinnas i budgeten. Det är naturligt. Men däremot tycker man att vallöften som många partier avgett borde kunna finnas med om dessa läggs in i övergångsbudgeten efter samtal mellan partierna. Eller att partierna kom överens om att beslut om resurstillskott ska tas i den fortsatta riksdagsbehandlingen.

Flera partier har exempelvis gått till val på att ge mer pengar till försvaret. Och här vore det klokt om partierna, regeringskrisen till trots, kunde ta sig samman och komma överens redan nu om att försvaret ska få mer pengar för 2019.

Överbefälhavare Micael Bydén var ute redan i våras och meddelade att försvaret skulle behöva ha ytterligare tre miljarder kronor för 2019. Inte för att bygga ut försvaret, utan för att hålla det lilla försvar vi har flytande. Annars väntar nedskärningar. Flera partier meddelade efter detta att de vill ge mer pengar till försvaret. Även om ambitionsnivåerna skiljer sig åt, väsentligt ska tilläggas, anser de flesta riksdagspartier att försvarsanslagen behöver öka.

I veckan varnade Micael Bydén för att uteblivna beslut om resurstillskott kommer att få konsekvenser för samtliga stridskrafter, på reducerad övningsverksamhet och på neddragningar på repetitionsutbildning, krigsförbandsövningar och på vidmakthållande av materielsystem.

Bydén menade också att beslut om resursförstärkningarna inte kan vänta, exempelvis i en ändringsbudget: ”Går det tre månader in på nästa år är det ett kvartal där vi skulle kunna ha övat mera hemma eller med andra länder”, sade han till TT i tisdags (TT den 6 november).

Det skulle vara mycket olyckligt om försvaret skulle behöva skära ner på nödvändig övningsverksamhet på grund av att regeringsfrågan drar ut på tiden. Det skulle dessutom öka frustrationen bland anställda inom Försvarsmakten. Särskilt när detta inträffar i en tid då säkerhetsläget i vår del i världen dramatiskt har försämrats i närtid och i en tid då Ryssland rustar upp allt mer.

De riksdagspartier - det vill säga den mycket stora riksdagsmajoritet som gått till val på att försvaret behöver resursförstärkningar - måste skyndsamt söka lösningar för att se till beslut så fort som möjligt kan fattas om att försvaret ska ha nödvändiga resurstillskott. Mitt i regeringskrisen, lägg meningsskiljaktigheterna åt sidan, och kom överens om att försvaret ska få mer pengar.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons