Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Sverige, en fortsatt godisbutik för ligor

Att regeringen och Liberalerna nu satsar ytterligare miljoner kronor på tullen är välkommet. Men viktigast är lagstiftning som gör att tullens befogenheter ökar omgående.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 10 september 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Mellan maj till juni i år lades mindre än 0,5 procent av tullens arbete på att kontrollera de fordon som förs ut ur landet.
Mellan maj till juni i år lades mindre än 0,5 procent av tullens arbete på att kontrollera de fordon som förs ut ur landet.Foto: Gunnel Persson

Har du en båt? Då är det kanske dags att hålla utkik. Nu är nämligen högsäsong för stöld av båtmotorer. Sofie Stenberg på Tjörn berättar i P1 att hon konsekvent har blivit av med en båtmotor under den första veckan i september, de senaste tre åren (P1 den 9 september). Hon känner sig uppgiven. Vad kan man som privatperson göra?

Stöldskyddsföreningen bedömer att det varje år smugglas ut stöldgods för närmare två miljarder kronor ur Sverige (SVT den 2 december 2018). Totalt stjäls 2 500 båtmotorer varje år, och stölderna ser ut att öka. Brottslingarna ingår i utländska ligor med nätverk utomlands, framför allt i Östeuropa.

Annons

Det har länge pågått debatt om att våra porösa gränser gynnar stöldligor som enkelt för smuggelgods ut ur landet. I Blekinge är det framför allt Stillerydshamnen i Karlshamn som blivit en in- och utkörsport för ligorna. Under våren blev ett antal båtägare av med sina båtmotorer i Karlskrona (BLT den 29 april). Problemet är dels den bristfälliga bemanningen, dels tullens bristande befogenheter.

Men nu har, tack vare förhandlingar mellan regeringen och Liberalerna, tullen blivit lovade ytterligare 40 miljoner kronor utöver de redan utlovade 70 miljoner kronorna (SVT den 9 september). Från och med nästa år kommer tullen alltså att ha 110 miljoner kronor för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet.

“Vi ser de skjutningar och sprängningar som förekommer i landet i dag, och vi vet att vapen och sprängämnen kommer utifrån. Så vi menar att tullen behöver mer resurser för att kunna förhindra att vapnen kommer in i landet, och därmed också förhindra att människor mördas” påpekar partiledare Nyamko Sabuni (L).

Gott så. I februari meddelade Tullverket att de skulle behöva anställa 500 nya medarbetare, för vilket det skulle krävas närmare 480 miljoner kronor mellan 2020-2022 (Expressen den 22 februari). Det förekommer nämligen en hel del illegal handel över den svenska gränsen. Under 2018 beslagtogs 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och många tusentals tabletter ecstasy. Tullen konfiskerade dessutom 41 skjutvapen. Men föreställ dig då allt det som aldrig upptäcks. Mellan maj till juni i år lades mindre än 0,5 procent av tullens arbete på att kontrollera de fordon som förs ut ur landet.

Det är ingen hemlighet att tullen har stått i princip handfallen när det kommer till att stoppa stöldligor som för stöldgods över gränsen. Men att detta måste åtgärdas är samtliga partier från V till M överens om. Problemet är bara att lagstiftningsarbetet går för långsamt. Tullen kan komma att få ökade befogenheter tidigast 2021 (!). Det kommer alltså att ta närmare två år till innan tullen kan beslagta stöldgods och gripa ligorna. Att lagändringen inte sker snabbare, när problemet är helt uppenbart, är häpnadsväckande.

Mängden båtmotorer, lantbruksmaskiner, cyklar och annat stulet kommer alltså fortsätta skeppas över den svenska gränsen fram till tidigast 2021 utan att tullen kan göra något.

Och vad ska vi som privatpersoner göra i väntan på att stöldligorna åker fast? Det går liksom inte att patrullera hamnarna eller den egna marken dag och natt för att skydda sig. Att Liberalerna har pressat på regeringen för att skaka fram mer pengar, och förhoppningsvis således mer personal till tullen är välkommet. Men tullen behöver befogenheter nu. Sverige ska inte vara en godisbutik för stöldligor.

Annons
Annons
Annons
Annons