Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Sverige är i akut behov av fler poliser - höj lönerna nu

Höjda polislöner är avgörande för att locka fler poliser, och för att förmå dem att stanna kvar inom yrket. Men nu kanske en lönehöjning uteblir, samtidigt som kriminaliteten breder ut sig allt mer på mindre orter.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 15 februari 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Kriminaliteten har spridit sig till mindre orter. I Värnamo – en kommun lika stor som Karlshamns kommun – pågår nu ett gängkrig.
Kriminaliteten har spridit sig till mindre orter. I Värnamo – en kommun lika stor som Karlshamns kommun – pågår nu ett gängkrig.Foto: Johan Nilsson/TT

Löftet är 10 000 nya poliser till 2024. Ett löfte som i dagsläget ser ut att vara svårt att uppfylla. Två nya polisutbildningar har startats i Malmö och Borås, men platserna till utbildningarna fylls inte. Nu verkar det dessutom som att det polislönelyft som fanns med i M-KD-budgeten inte heller kommer att genomföras.

I Agenda upprepade inrikesminister Mikael Damberg (S) att “vi kommer ge polisen mer resurser”. Men han vill inte lova höjda löner. Inte heller finns någon särskild skrivning om höjda polislöner i regleringsbrevet för 2019 till Polismyndigheten. ”De ökade resurserna” kan i stället komma att gå till helt andra saker.

Annons

Vanligtvis förhandlar facken fram lönerna tillsammans med arbetsgivare. Det är inget som regeringen ska lägga sig i. Sådan är tågordningen. Men läget är exceptionellt. I M-KD-budgeten som röstades igenom sattes 360 miljoner kronor av till ett lönelyft för poliser. På tre år skulle en genomsnittlig lönehöjning på 3000 kronor per polis ske, enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell.

Höjda polislöner är avgörande för att locka fler poliser, och för att förmå poliser att stanna kvar inom yrket. Gängvåld och skjutningar ökar. Förra året rapporterades 306 skjutningar. 45 människor sköts till döds (Agenda den 3 februari). Det är fruktansvärda siffror.

Dessutom är inte våldsvågen längre centrerad till de större städerna, utan har spridit sig till mindre orter. I Värnamo pågår för tillfället ett gängkrig. Den här lilla svenska kommunen på knappt 35 000 invånare – i storlek med Karlshamns kommun – har den senaste tiden upplevt en rad skjutningar och sprängdåd: en ytterdörr sprängdes, en lägenhet blev beskjuten, ytterligare en sprängning genomfördes och så vidare. Och bakom dåden står rivaliserande gäng. Samtidigt räcker poliserna inte till. Värnamobor säger sig vilja flytta från orten på grund av otryggheten.

Så hur reparerar vi den här skadan? Svaret är fler poliser. Där är lönen avgörande. I dag ligger en ingångslön för en polis på cirka 25 000 kronor. Under 2018 gjorde Novus, på uppdrag av Polisförbundet, en undersökning bland studenter som visade att om lönen förändrades, kunde var tredje person tänka sig att bli polis. Därutöver visar en enkätundersökning att även medlemmarna i Polisförbundet anser att det viktigaste är mer pengar i fickan. På frågan vad som skulle få dem att fortsätta som poliser svarade drygt två tredjedelar lönen.

Damberg hävdade å andra sidan att han är rädd för att vi ska börja prata om “det nya normala”. Så här brukar det ju inte gå till i Sverige. Men faktum är att dödligt våld och sprängningar är det nya normala. Kriminaliteten har inte uppstått ur ett vakuum. Det har tillåtits växa under decennier, utan att ansvariga politiker har gjort tillräckligt för att motverka växande utanförskap, parallella samhällen, drogförsäljning och gängbrottslighet.

Och i och med ökad kriminalitet, och en ny typ av kriminalitet, har även polisyrket blivit allt farligare. Utöver att lönen är viktig för att förmå människor att söka polisutbildningen, så förtjänar poliser mer pengar i fickan. De riskerar sitt liv för att vanliga medborgare ska få en tryggare vardag. Nu är det upp till regeringen att se till så att de 360 miljoner kronor som avsattes specifikt till lönehöjning går direkt till polisernas egna plånböcker.

Annons
Annons
Annons
Annons