Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: ”Sverige är fortsatt ett föregångsland och svensk ekonomi är urstark”

Replik på ledaren ”Här är hela listan på regeringens misslyckanden” (BLT den 26 augusti).
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 29 augusti 2018 • Uppdaterad 17 december 2018
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har regeringen lyckats eller misslyckats?
Har regeringen lyckats eller misslyckats?Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Att det blir ett högt tonläge i valspurten är inget konstigt, men ledaren ”Här är hela listan på regeringens misslyckanden” (BLT den 26 augusti) går ett steg längre. Den är inte bara osann, den är också djupt ohederlig.

Det är bekvämt att glömma bort hur det såg ut när vi tog över makten. De borgerliga lämnade ett underskott på 61 miljarder kronor efter sig och Sverige fick stöd av EU för att få bukt med den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. Vi började sakta men säkert att lappa ihop välfärden igen, efter deras ofinansierade skattesänkningar på 140 miljarder.

Annons

Vi har skapat 300 000 nya jobb. Med 5,1 miljoner sysselsatta i år har vi redan överträffat borgarnas vallöfte från 2014 om fem miljoner människor i jobb till 2020. Sysselsättningsgraden har ökat i alla åldersgrupper och är den högsta i EU. Etableringen av nyanlända går också snabbare nu än under förra regeringen. Ungdomsarbetslösheten är dessutom den lägsta på 15 år, vilket torde vara viktigare att framhålla än huruvida det är traineejobb eller inte.

Ledarskribenten Joakim Broman nämner inget av detta. Utan någon som helst analys väljer hen att fokusera på listplacering inom EU vad gäller arbetslöshet. Placeringen har flera orsaker, bland annat att vi valt att inte skapa en låglönemarknad som leder till social dumpning. Den kompetensbrist som lett till matchningsproblem, samt att invandringen ökat andelen av befolkningen som räknas som arbetsför, är andra orsaker till statistiken.

När det kommer till utrikespolitiken blottar skribenten sin totala historielöshet. Margot Wallström är inte den första utrikesminister som retat upp israelerna. Carl Bildt var utomordentligt hård i sin Israelkritik, redan 2006 krävde han att utomrättsliga avrättningar måste upphöra. Sverige erkände inte Palestina då, men Bildt upphöjde den palestinska delegationens chef till ambassadör.

Att skribenten kritiserar Wallström för att hon protesterat mot piskningen av den saudiske bloggaren Raif Badawi är uppseendeväckande. Internationella medier, däribland Washington Post, har hyllat Wallström. Ledarskribenten uppvisar dessutom en långsinthet som till och med överträffar saudierna, som normaliserade sina relationer med Sverige redan i mars 2015. Skribenten, däremot, vägrar att gå vidare.

Margot Wallström har utnämnts till den näst mest intressanta globala tänkaren av tidskriften Foreign Policy och Sverige rankas som näst mest inflytelserika land i EU av European Council of Foreign Relations. Den feministiska utrikespolitiken har även fått flera efterföljare.

På en punkt är vi dock överens med ledarskribenten. Det stämmer att ”regeringen har öst pengar över sjukvården, utan att en enda kö blivit kortare”. Därför är det upprörande att pengarna inte gått till att korta köerna i de två största landstingen – Stockholm och Västra Götaland, båda borgerligt styrda. Västra Götalandsregionen stod ensamt för mer än en fjärdedel av ökningen av vårdköerna sedan 2014.

Mycket har hänt sedan Stefan Löfven tog över. Sverige är fortsatt ett föregångsland och svensk ekonomi är urstark. Vi vill fortsätta att utveckla den svenska välfärden också under nästa mandatperiod.

Suzanne Svensson och Magnus Manhammar, riksdagsledamöter (S)

Svar: Riksdagsledamöterna Svensson och Manhammar kallar min text om regeringens misslyckanden osann och ohederlig. Och sprider i nästa andetag myten om att alliansregeringen sänkte skatten ofinansierat. Riktigt märkligt blir det när de undrar varför jag fokuserar så mycket på Sveriges placering i EU:s arbetslöshetsliga (där vi tappat placeringar). Jag kan då meddela att jag bara förhöll mig till Socialdemokraternas största vallöfte från 2014 – att Sverige skulle vara bäst i EU.

Det är sant att Sverige befinner sig i en stark högkonjunktur. Poängen i min ledare var att regeringen varken skapat den eller dragit nytta av den. Utsatta grupper på arbetsmarknaden utgör en allt större del av arbetslösheten. Jobbklyftan har vidgats. Sveriges tillväxt per capita är lägst i EU.

Annons

Jag har inte heller vänt mig mot att Wallström kritiserar Saudiarabien. Men någon med bättre diplomatiska färdigheter kanske hade lyckats kritisera Saudiarabien eller Israel utan att bli persona non grata i eller fördömd av samma länder. Eller kandidera till säkerhetsrådet utan att använda biståndspengar.

Det är befriande att S-ledamöterna erkänner misslyckandet kring vårdköerna. Men ändå lite konstigt att de tar upp borgerligt styrda Stockholms läns landsting som ett exempel, eftersom Stockholm är bäst i landet i detta avseende. Det gäller för övrigt generellt att borgerligt styrda landsting har kortare vårdköer.

Joakim Broman, Liberala Nyhetsbyrån

Annons
Annons
Annons
Annons