Stoppa den pågående normaliseringen av rysk aggression

Ledare Artikeln publicerades
Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn, under onsdagens presskonferens.
Foto:BO AKESSON
Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn, under onsdagens presskonferens.

Samtidigt som de ryska rören nu börjar anlända till Stillerydshamnen i Karlshamn fortsätter Rysslands krig mot Ukraina. Den ryska aggressionen håller på att normaliseras.

Karlshamn en dag i september. Vackert väder. Strax före hamnbolagets och Nord streams gemensamma presskonferens går jag ner till strandlinjen och tittar ut mot skärgården. Blekinge när det är så där sällsamt vackert. Som i en tavla av Blekingekonsntären Jan Abrahamsson.

I nästa vecka ska de ryska rören börja komma till Stillerydshamnen, det är orsaken till varför det kallats till presskonferens. Sammanlagt ska 52 000 rör förvaras på den 270 000 kvadratmeter nyss färdigställda upplagringsplatsen.

Hamnbolagets vd Mats Olsson tävlar med solen när han talar i hamnbolagets pressrum.

Han berättar om alla jobb som affären med Nord stream kommer att föra med sig. Om alla pengar som kommer att hamna både i kommunens och de anställdas fickor. Om att den ökade kapaciteten till följd av affären skapar nya möjligheter för hamnen.

Ja, till och med den negativa uppståndelsen kring Karlshamns Rysslandsaffärer har fört något gått med sig, får vi veta.

På internationella mässor känner man numera väl till Karlshamns hamn. Att det är en hamn med stor kapacitet. Och kan man anta, att man inte ens räds kontroversiella affärer. Ett sådant renommé är säkert guld värt. Ja, i vissa kretsar bör man väl tillägga.

Samma dag som presskonferensen har jag kontakt med en nära vän som just nu bor i östra Ukraina.

Den kontakt vi har, ofta dagligdags, ger en ständig påminnelse om att det pågår ett krig i Europa. Just nu. Varje dag. Årent runt. Hitintills har omkring 10 000 personer mist livet till följd av kriget, enligt FN. Enligt Maria Persson Löfgren, Sveriges radios Rysslandskorrespondent, är 1,8 miljoner ukrainare flyktingar i sitt eget land (SR den 10 mars).

Vår kontakt är en välbehövlig påminnelse eftersom Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den olagliga annekteringen av Krim-halvön redan har blivit gamla nyheter.

Det exceptionella, att Ryssland visat att det är berett att med militärt våld rita om gränserna i Europa och därmed kullkastat hela säkerhetsordningen i Europa, håller sakta men säkert på att falla i glömska i Sverige. Därpå följer accepterandet. Att vi får väl gilla läget. Inte gråta över spilld mjölk, som det heter.

De ryska rören i Karlshamn handlar bland annat om denna pågående normalisering av rysk aggression. För samtidigt som mödrar i Ukraina får se sina söner bege sig till fronten för att försvara sitt land mot ryska vapen och ryska intressen bistår svenska politiker Putins Gazprom och Putins Nord stream att lägga ner rör på Östersjöns botten. Rör som ska frakta gas till miljontals kunder i Europa och fylla på den ryska statskassan.

Jag misstror inte vd Mats Olsson, eller för den delen kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), om att det hela säkert är en bra affär för Karlshamn. Men den stora frågan som pockar på ett svar är väl vad 30-70 nya jobb på Karlshamns hamn betyder i det stora hela.

I den andra vågskålen finns något mycket större.