Sluta sprid skräck om strålning!

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

Ny teknik skapar alltid oro för bieffekter. I den allmänna debatten finns det vaccinskeptiker och elallergiker. Nu utsätts även trådlösa nätverk för denna ogrundade rädsla. Får den fäste riskerar våra skolor att tvingas avstå från modern teknologi.

När OECD:s skolexperter nyligen besökte Sverige uttryckte de förvåning över IT-bristen i våra skolor. Trots att vårt land är mer digitaliserat än de flesta andra länder utnyttjas inte den nya tekniken. Datorer används mest som skrivmaskiner.

Arbetet med att sprida tekniken, genom att sätta upp trådlösa nätverk och dela ut surfplattor och datorer till eleverna, uppskattas dock inte av alla.

På Sydöstrans ledarsida varnar krönikören Annacarin Leufstedt (S) för att skolor med datorer och surfplattor orsakar "strålning fler gånger om" och hävdar att WHO klassificerat trådlösa nätverk som "möjligen cancerframkallande". Även svenska strålsäkerhetsmyndigheten är enligt henne tveksam till teknologin. Denna utveckling är hälsofarlig, är budskapet.

  Men Leufstedts påståenden är ett rent påhitt, av samma sort som vaccinmotståndarnas hänvisning till forskning.

  "Det finns inga vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med att exponeras för radiovågor från trådlösa datornätverk. Därför finns det inga strålskyddsskäl för att undvika att installera eller använda sådana, vare sig på skolor eller i hemmiljö", skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida.

  WHO konstaterar i sin faktasammanställning om strålning att våra kroppar absorberar upp till fem gånger mer av signalerna från radio- och tv-sändningar, än från trådlösa nätverk. Strålningen är helt enkelt för svag för att utgöra ett hälsohot.

  Leufstedt är tyvärr inte ensam med sin skräckpropaganda. Här i Blekinge har bland annat Miljöpartiet i Karlshamn drivit att trådlösa nätverk i skolorna ska stoppas. Det får man säga är en intressant linje för ett parti som annars är väldigt förtjust i att hänvisa till forskning för att förklara behovet av klimatåtgärder. I just denna fråga förhåller de sig lika fritt till forskningen som klimatskeptikerna.

  Svenska skolor ska använda sig av, inte stänga ute, ny teknik. Någon hälsorisk med surfplattor eller trådlösa nätverk finns inte.

  Däremot kan det ju finnas andra skäl till att inte fastna med ansiktet i skärmen hela dagen.