Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sluta drömma och börja jobba åtta timmar om dagen, Bizzozero

I Kommunals nya rapport ”Tid är pengar” sågas förslaget om sex timmars arbetsdag. Det kommer påverka jämställdheten och löneutveckling, och inte minst personaltätheten i en tid när det skriks efter fler anställda inom offentlig sektor.
Publicerad 23 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Sandra Bizzozero och S i Karlskrona vill införa sex timmars arbetsdagar “på prov”.
Sandra Bizzozero och S i Karlskrona vill införa sex timmars arbetsdagar “på prov”.Foto: Maths Olsson

Under 2018 lanserade Karlskronas socialdemokrater med Sandra Bizzozero i spetsen – tillsammans med LO – att man ville införa sex timmars arbetsdagar “på prov”. Under mandatperioden ville de skapa kortare arbetsveckor på ett antal offentliga arbetsplatser, bland annat inom äldre- och barnomsorgen. Anledningen var att minska stressen, och motverka de höga sjuktalen (BLT 13 augusti 2018).

Men nu har en helt färsk rapport släpps: “Tid är pengar” av fackförbundet Kommunal. Rapporten är en gedigen konsekvensanalys i den omdebatterade frågan om arbetstidsförkortning från 37, 5 timmar i veckan till en arbetsvecka på 30 timmar.

Annons

I rapporten konstateras att det skulle ske en lönesänkning på närmare 11,3 procent under en tioårsperiod om Kommunalarbetares arbetstid fasas ut mot en 30 timmars arbetsvecka. På motsvarande sätt skulle lönerna öka med 10,8 procent på tio år vid en bibehållen arbetstid.

Jämställdheten är ytterligare en brännande punkt: en undersköterskelön är i genomsnitt 89,9 procent av en industriarbetares. Ifall arbetsdagen kortas med 7,5 timmar så skulle undersköterskans lön sjunka till 71,9 procent av industriarbetarens. Hur går det ihop med den feministiska politiken, S?

Ytterligare ett problem, det kanske mest skriande, är att rekryteringsbehovet skulle öka. I dag saknas 60 000 personer i barn- och äldreomsorgen fram till 2026 enligt Sveriges kommuner och landsting. Vid arbetstidsförkortning skulle rekryteringsbehovet stiga till 120 000 personer. Det skulle alltså krävas en fördubbling av antalet anställda.

I SKL:s senaste ekonomirapport konstaterades dessutom att det saknas totalt 38 miljarder kronor fram till 2022 i våra kommuner och landsting. Det här gäller dessutom bara om personaltätheten ligger på samma nivå som i dag. Hur tänker S sig att de ska få fram en fördubbling av arbetskraften inom offentlig sektor fram till 2022, samtidigt som anställda jobbar allt färre timmar? Hur ska kommuner och landsting klara av detta?

Även det vanligast förekommande argumentet “att arbetsmiljön och hälsan skulle öka” slår rapporten hål på. Där beskrivs att arbetstidsförkortning ger “ vissa antydningar om positiva effekter på sysselsättning och hälsa, men den generella slutsatsen i översiktsstudier är att effekterna antingen är marginella eller ytterst osäkra.”

Men visst. Det är rimligt att sträva efter att människor ska arbeta färre timmar, och kunna ägna mer tid åt familj, vänner och fritidsintressen. Men då måste förutsättningarna finnas. Det gör de inte i dag, vilket nu även Kommunal tycks ha kommit till insikt om.

Vad rapporten i stället landar i är ett förslag om “arbetstidskonton” där den anställde kan välja att ta ut en viss tid i betald ledighet, pension eller kontant utbetalning. Det är alltså en slags valfri arbetstidsförkortning. Rapporten beskriver att detta “kan införas stegvis givet tillräckligt löneutrymme och rätt avtalsmässig konstruktion, med ett mål om att på sikt uppnå arbetstidskonton omfattande 50 timmars valfri arbetstidsförkortning per år.

För målet i sig, att minska stressen, och öka friheten i vardagen, är det inget fel på. Men då krävs att det är praktiskt möjligt. Det är det inte i dag. Det är dags att sluta drömma, och börja jobba, Bizzozero.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons