Slaget om LO-kollektivet

Ledare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S) möttes i Bromölla.
Foto:Sylvia Asklöf Fortell
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S) möttes i Bromölla.

Striden om villkoren i offentlig upphandling skär rakt igenom Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas kärnväljare: de konservativa delarna av LO-kollektivet där skepsisen mot EU är som störst. Det märktes i Bromölla under fredagen. Till syvende och sist handlade debatten om vem som kramar den svenska modellen hårdast.

Det var en märklig tillställning: Ömsom enades civilminister Ardalan Shekarabi (S) och partiledare Jimmie Åkesson (SD) om hur mycket de hade gemensamt. Ömsom slog de varandra i huvudet med vilken svikare den andre var. Publiken lär inte ha blivit mycket klokare, men vrålen, hurraropen och buropen avslöjade att det här kanske inte främst handlar om vilka villkor som ska gälla inom offentlig upphandling, utan mer om att SD och S har hamnat på var sin sida om vår tids ödesfråga: hur vi ska förhålla oss till varandra i Europa.

Ömsom bryts debatten av spontana vrål från enstaka personer. "Varför har du sålt ut landet?" skriker en man när Ardalan Shekarabi talar.

Det här är vad saken gäller, officiellt sett: Både SD och S menar att det råder otillräckliga bestämmelser om vad som ska gälla när kommuner och landsting upphandlar till exempel färdtjänst.

  S vill lagstifta så att en offentlig upphandling måste ta hänsyn till lägstalöner i nivå med kollektivavtal, arbetstid och semester. Vänsterpartiet tycker att lagstiftningen även ska omfatta försäkringar och pensionsförmåner.

  Sverigedemokraterna menar, att detta inte är möjligt att driva igenom så länge Sverige är med i EU, och att lagstiftningen skulle missgynna småföretagen. Dessutom menar de att Socialdemokraterna inte har överlagt med dem om saken.

  Allianspartierna är också kraftfullt emot regeringens förslag. Inte minst, menar de, för att det är så många branscher som är berörda att det är omöjligt att reglera - plus att små företag då aldrig kommer att kunna tävla med stora i en upphandling. Det ligger mycket i detta - komplexiteten i marknaden gör att det är närmast omöjligt att fånga in alla branschers villkor i en lagstiftning. Rigida regler riskerar att minska chanserna ännu mer för småföretag att få i hamn ett anbud.

  SD har nu alltså valt att gå emot Socialdemokraterna i den här frågan, vilket har retat upp Ardalan Shekarabi alldeles våldsamt - ett svek mot svenska löntagare, dundrar han. "I Sverige ska svenska lagar gälla" ropar han, och det utbryter ett öronbedövande jubel i S-lägret. Åkesson påpekar att Sverige är för litet för att göra sig hört i Bryssel. Shekarabi höjer rösten: "Sverige är inte litet, Sverige är stort!" Åkesson säger: "Det är fantastiskt att höra Ardalan tala, man får ju nästan gåshud när man står här.”

  Ja, märkligt är bara förnamnet. Men debatten i Bromölla visar tydligare än mycket i vår samtid hur den politiska skalan mellan höger och vänster har glidit ut ur fokus och hur nynationalismen och kramandet av det svenska går utanpå allt annat.

  En mycket oroväckande temperaturmätare på samtiden.