Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skydda oss från förmynderiet

Socialminister Annika Strandhäll (S) vill förbjuda rökning på offentliga platser. Men det är snarare Strandhälls folkhälsopolitik som bör förbjudas.
Publicerad 10 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Socialminister Annika Strandhäll (S) vill göra livet tråkigare för Sveriges unga.
Socialminister Annika Strandhäll (S) vill göra livet tråkigare för Sveriges unga.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är faktiskt ganska trist att vara ung i Sverige. Utelivet är sönderreglerat. Våra krogar stänger ofta strax efter klockan ett, med några få undantag. Ska ett uteställe servera alkohol måste den också servera mat. Det krävs danstillstånd för att krogen inte ska få böter om någon får för sig att dansa, och uteställen måste förhålla sig till bullernivåer.

Det här verkar dock Socialminister Annika Strandhäll (S) tycka är super. Och nu vill hon göra livet ännu tråkigare för Sveriges unga. Det blir slutrökt på uteserveringar. I sommar kommer du inte längre kunna ta en cigarett till glaset vin på din favorituteservering.

Annons

Den första juli införs rökförbud på offentliga platser, bland annat tågperronger, busshållplatser och inte minst - på uteserveringar. Folket ska inte hålla på med skadliga beteenden. Nej, nu är det slut på det roliga! Den rödgröna regeringen vill ha ett rökfritt Sverige fram till 2025. Det handlar om att skydda våra barn och ungdomar från tobak, enligt minister Strandhäll. Hon vill ”avnormalisera” cigarettrökningen.

Lagen har dock inte fått helt grönt ljus än. Socialutskottet backar lagen, men förslaget ska debatteras i riksdagen den elfte december och sedan röstas om den tolfte december.

För visst, rökning är skadligt. Det är faktiskt jättedåligt för hälsan. Det kostar sjukvården cirka 31 miljarder kronor varje år, enligt en rapport från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (2017). Men det är skadligt med socker, bilkörning och boxningsträning också. Samhällets nota för att allt fler svenskar är feta och överviktiga låg på hisnande 172 miljarder kronor under 2015. I dag är så mycket som hälften av Sveriges befolkning (51 procent) överviktig. Så varför inte verka för att ”avnormalisera” raffinerat socker i stället? Ur folkhälsosynpunkt är det mycket rimligare.

Men det gör man inte. Frågan är varför? Jo, det handlar om ideologi. Under de nya statliga regleringarna kommer även e-cigaretter förbjudas på offentliga platser, trots att inget tyder på att hälsoriskerna är i närheten av så allvarliga som för vanlig cigarettrökning.

Utöver det finns inte något stöd för att ”passiv rökning” leder till skador på icke-rökare på uteserveringar. Cigaretter är dessutom redan i dag ”avnormaliserat”. Rökning betraktas inte som något häftigt, utan snarare som något sunkigt. Allt färre människor röker, knappt nio procent under 2016 (Folkhälsomyndigheten). Det handlar alltså inte primärt om att måna om folkhälsan, utan om förmynderi.

För trots att folk är medvetna om rökningens skador, röker de ändå. Och så måste det tillåtas få vara.

På topplistan över de lyckligaste länderna i världen ligger Sverige sämst till bland länderna i Norden. På första, andra och tredjeplats kommer Finland, Norge och Danmark. Och ja, kanske har vi något att lära av vår kära grannländer. För människor måste tillåtas att göra dåliga saker ibland. Staten kan inte, och bör inte, skydda individen från allt. Vad blir kvar av livet då? Vardagen blir ännu tråkigare, när inte ens ljuset från cigarettglöden finns kvar.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons