Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skolan ska vara en fristad från religion

Det är välkommet att Socialdemokraterna gör frågan om de religiösa friskolorna till en valfråga. Alla barn ska ha rätt till en skola utan religiösa inslag. Barnens religionsutövning, religiösa fostran och undervisning får föräldrarna sköta utanför skolan.
Publicerad 14 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S) på en presskonferens under tisdagen.

Det är ett välkommet att Socialdemokraterna gör frågan om de religiösa friskolorna till en valfråga.

Annons

Att friskolorna har ett undantag från skollagens krav om att skolan ska vara fri från konfessionella inslag är en anomali i vår sekulära stat som påbjuder att religion och stat ska hållas isär. Skattefinansierade verksamheter, särskilt sådana som riktar sig till barn och unga, ska vara fria från religiösa inslag oavsett om det handlar om Livets ords kristendom eller islam.

Att skolan är en plats fri från konfessionella inslag är viktigt för att värna individens rätt att på egen hand kunna söka efter de religiösa eller moraliska övertygelser som han eller hon vill leva efter i sitt vuxenliv.

Skollagen understryker visserligen att de konfessionella inslagen i de religiösa skolorna ska vara frivilliga. Men hur frivilliga kan de egentligen vara? Det sociala trycket, från föräldrar, lärare och skolkamrater - som alla valt skolan just på grund av den religiösa inriktningen - på det enskilda barnet eller ungdomen att delta i religiösa aktiviteter som andakts- eller bönestunder torde vara mycket stort.

De religiösa friskolornas försvarare hänvisar ofta till religionsfriheten och föräldrarnas rätt att fritt välja skola åt sina barn.

Ja, det är sant att valfriheten är viktig att slå vakt om. Men än viktigare än föräldrarnas rätt att välja en religiös friskola för sina barn är faktiskt varje barns rätt att inte bli påtvingad en viss religion i skolan och vara garanterad att det inte finns några religiösa inslag i undervisningen.

Och även om religionsfriheten rent juridiskt skulle innebära att föräldrarna har rätt att välja en friskola med konfessionell inriktning är det inte samma sak som att samhället är tvunget att finansiera de religiösa friskolorna.

Oavsett om konfessionella inslag i skolan förekommer eller ej har föräldrarna alla möjligheter i världen att överföra sina moraliska värderingar och religiösa övertygelser på sina barn. Som bekant utgör skoltiden en minoritet av årets alla dagar.

I ett samhällsperspektiv finns det också ett värde av att skolan är en plats där barn från olika kulturer och religioner kan mötas på samma villkor och där barnen möter andra perspektiv och värderingar än de som råder i hemmet. Skolan ska vara en plats som främjar integration och inte en plats som förstärker segregationen mellan olika religiösa grupper.

Ja, i fråga om de religiösa friskolorna har Socialdemokraterna helt rätt. Religiösa aktiviteter ingår inte i skolans uppdrag och ska inte finansieras med skattepengar. Barnens religionsutövning, religiösa fostran och undervisning får föräldrarna sköta utanför skolan.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons