Skattefogdens paradis, den strävsammes huvudvärk

Ledare Artikeln publicerades
Sverige i skattetopp när Timbro undersöker skatterna på de högsta inkomsterna. En huvudvärk för de strävsamma.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Sverige i skattetopp när Timbro undersöker skatterna på de högsta inkomsterna. En huvudvärk för de strävsamma.

I en ny rapport menar Timbro att den högsta effektiva marginalskatten i Sverige är 75 procent. Att sänka de högsta inkomstskatterna är ytterst en rättvisefråga.

I Sverige är till och med borgerligheten lydigt uppfostrad i socialdemokratiskt tänkande.

Med få undantag går argumenten om att sänka inkomstskatterna ut på att optimera samhällsnyttan. Lägre inkomstskatter leder till att vi arbetar mer, att fler läser mer krävande utbildningar, att fler börjar arbeta när det blir mer lönsamt eller att Sverige måste kunna konkurrera om högt eftertraktad kompetens.

Det är i sig inget fel på dessa argument men de utmanar inte det socialistiska tankeförbudet: att det är rättvist – inte orättvist – att den som utbildar sig, arbetar hårt och prioriterar bort allt vad fritid heter också får skörda frukterna av sina egna ansträngningar. Ja, att det faktiskt är rättvisa att kunna vara sin egen lyckas smed.

I dagarna kom en kortrapport från tankesmedjan Timbro. I rapporten görs en internationell jämförelse av vad Timbro kallar den effektiva marginalskatten (skatten på den sista intjänade kronan) för höginkomsttagare. Alltså "hur stor del av en persons produktion som tillfaller statskassan". Då syftar Timbro inte bara på de direkta inkomstskatterna som syns på lönebeskedet utan också på arbetsgivaravgifterna samt moms och punktskatter (exempelvis bensinskatt) på det som inkomsten används till att konsumera.

Vad finner då rapportförfattarna?

"Om lönen ökar med 100 kronor ökar arbetsgivaravgifterna med 31 kronor och inkomstskatten med 57 kronor – i det ingår ökningen av kommunalskatt, statlig inkomstskatt och värnskatt. Dessutom försvinner 3 kronor till, eftersom jobbskatteavdraget trappas av på högre inkomster. Nu har vi en nettoinkomst på 40 kronor. Den här nettoinkomsten kommer sedan att konsumeras, och 19 procent av den kommer att vara skatt. Det kan handla om moms, men också energi- och bensinskatter. Totalt kommer 99 kronor att gå i skatt. Det motsvarar 75 procent av arbetsgivarens kostnad på 131 kronor."

Av 31 undersökta länder ligger Sverige i topp. Det är skattefogdens paradis men den strävsammes huvudvärk.

Visst, att motivera inkomstskattesänkningar utifrån det allmännas bästa är både riktigt och rätt. En samlad ekonomkår menar exempelvis att värnskatten avskaffande skulle vara en självfinansierad skattereform.

Men liberaler ska inte ducka för den mer ideologiska konflikten med vänstern. Människors flit och strävsamhet ska inte reduceras till att blott vara en kugge i ett stort kollektivt maskineri. Liberaler med självförtroende måste våga stå upp för sina egna ideal. Att sänka de högsta inkomstskatterna är ytterst en rättvisefråga, kanske inte för kollektivet, men för den enskilde individen.