Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skamgrepp att brunsmeta alla som kritiserar public service

Utvecklingen för public service och mediefriheten är oroande på många håll runtom i Europa. Men denna oroande utveckling ska inte användas för att tysta legitim kritik mot SR och SVT i Sverige. Public service-företrädarna Cilla Benkö och och Gabriel Byström tar till ett skamgrepp i mediedebatten.
Publicerad 7 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I en lång artikel i DN Kultur lägger public service-företrädarna Cilla Benkö och och Gabriel Byström ut texten om den mycket oroande situationen för många public service-företag och mediefriheten runtom i Europa. De nämner bland annat utvecklingen i Polen och Ungern där högernationalistiska regimer inskränkt mediefriheten och politiserar public service.

Om det allvarliga i denna utveckling har givetvis Benkö och och Byström alldeles rätt i. Det är fullständigt oacceptabelt när public service-företagens oberoende inskränks. Inskränkningar i mediernas frihet och public service är ett allvarligt hot mot demokratin, som kräver en stark och oberoende press för att fungera.

Annons

Men när de två i svepande ordalag kopplar samman denna utveckling med all kritik som riktas mot public service tar de ett fult skamgrepp i mediedebatten. För det måste vara möjligt att tycka - som många gjort i decennier - att public service ska ha ett smalare uppdrag och en mindre budget utan att kopplas samman med regimpartierna Fidesz i Ungern eller Lag och rättvisa i Polen.

Att tycka att Melodifestivalen och annan dylik underhållning likaväl skulle kunna sändas i TV4 i stället för i SVT gör inte denne till högernationalist som hotar public services oberoende. Svara i stället på vad dessa enormt kostsamma musikevenemang har med public service-uppdraget att göra över huvud taget!

Att hysa åsikten att dessa oerhört kostsamma sportevenemang likaväl skulle kunna sändas i en betalkanal i stället för i SVT innebär inte att man är någon mörkerman. Jag skriver gärna under på formuleringen i public service-utredning om att public service är en ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”, som refereras av Benkö och Byström - men hur i hela världen är veckolånga tv-sändningar av vintersport en investering i vår demokrati? Det övergår mitt förstånd.

Att tycka att public service borde ägna mer av sin budget och mer av sin sändningstid åt grävande journalistik, lokaljournalistik eller åt fördjupande program om vetenskap och kultur i stället för bantningsprogram för hundar (!) gör en inte till ett hot mot public service. Nej, det gör ju denne i stället till någon som, på riktigt, vågar stå upp för public service!

SVT, SR och UR har en otroligt privilegierad position på mediemarknaden. Inga andra medier har sin finansiering garanterad via riksdagsbeslut. Den privilegierade ställningen borde SVT, SR och UR ta på större allvar genom att i högre utsträckning investera licens- och, snart, skattepengarna i sådan programverksamhet som verkligen stärker vår demokrati, bildningen och det livslånga lärandet.

Utvecklingen ute i Europa är oroande, ja. Men försök inte tysta oss kritiker av public service-företagen genom brunsmetning. Ta i stället kritiken på allvar, det borde ligga i public service-företagens intresse.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons