Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Grönköpingsattityd” i lokalpressen

Replik på Anders Gustafssons krönika ”Våga ifrågasätt den spektakulära ikonarkitekturen” (BLT den 3 oktober).
Publicerad 12 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: 3dVision Johan Bournonville AB

Vi hade inte pratats vid på månader, men den 3 oktober blev vi båda förvånade till den grad att vi sökte varandra per telefon i samma ärende. ”Läste du Anders Gustafssons krönika i BLT” - ”Våga ifrågasätt den spektakulära ikonarkitekturen”? Vi kände att vi måste reagera, som konstnär respektive arkitekt mot denna ”grönköpingsattityd” i lokalpressen.

Ett bostadsföretag har valt att låta Wingårdhs Arkitekter AB rita åtminstone två bostadshus – Krutviken och Kilströmska kajen. Företaget valde Wingårdhs därför de brukar rita hus åt dem runt om i landet. Bostadsföretaget är nöjt med vad arkitekten åstadkommit hittills. Annars hade de väl inte gett dem uppdragen i Karlskrona? Byggnaderna är industriellt producerade med trästomme.

Annons

Gustafsson verkar, i sin krönika, vilja ge Wingårdhs Arkitekter yrkesförbud i Karlskrona, bara för att kontoret visat sig rita bostadshus som riskerar bli ”ikoniska” varhelst de bygger. Nu senast har Gert Wingårdh varit samordnande arkitekt för Nationalmuseums ombyggnad. Tänk om uppdraget skulle vara: restaurera inte museet så bra att det blir uppmärksammat! Det är kanske sådana ambitionsnivåer som gjort att vi fått en medioker hotellbyggnad på en av Karlskronas vackraste platser, eller att vi är på väg att strax intill få en sporthall som inte ser ut att bli ett under av arkitektur.

Karlskrona är en robust stad där man, genom århundraden, inte sparat på krutet när det gäller monumentalbyggnader, kruttorn, fiskfabriker, långa hus, höga hus, fula hus, kamouflerade hus, hemliga hus, lustiga hus av kända och okända arkitekter. I Karlskrona har det aldrig gällt att ”smälta in”, som Gustafsson uttrycker det. Rekordårens rivningsraseri drabbade Karlskrona mer än de flesta andra städer i Sverige. Karlskrona blev inte ett världsarv tack vare sin bebyggelse – som Visby - utan för det marina arvet, varvet, Wasaskjul, Skärfva, anläggningar på kobbar och skär etcetera och möjligen för stadsplanens skull.

Snart ska det utlysas en arkitekttävling i Karlskrona om ett nytt kulturhus. Vilket arkitektkontor vill ställa upp om så grumliga tankar som Anders Gustafsson företräder får rotfäste.

Harry Loontjens och Fredrik von Platen

Svar: Harry Loontjens och Fredrik von Platen uppvisar samma nonchalans som den estetiska ”eliten” brukar göra när den effektsökande arkitekturen kritiseras.

Hur vore det om de, och andra i deras yrkeskategorier, vågade lyssna till de numera många röster som anser att det inte finns något egenvärde i att byggnader sticker ut i kulturhistoriskt känsliga miljöer och inte avvisa detta som ”grönköpingsattityder”?

Hur vore det om de vågade lyssna till dem som anser att det snarare finns ett egenvärde i att nya byggnader i kulturhistoriskt känsliga och vackra miljöer uppförs i en arkitektur som anknyter till platsen? I en arkitektur som respekterar de värden som finns och har funnits där under mycket lång tid. Och inte avvisa detta som ”grumliga tankar”.

Om arkitekter gjorde det skulle våra städer inte bara bli vackrare, acceptansen för förtätningar i vackra städer som Karlskrona skulle dessutom öka.

Anders Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons