Åkesson hade chansen att ta avstånd från rasistiska uttalanden, försvarade i stället sina kompisar

Ledare Artikeln publicerades
Annie Lööf och Jimmie Åkesson hade en intensiv ordväxling under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto:Jessica Gow/TT
Annie Lööf och Jimmie Åkesson hade en intensiv ordväxling under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

SD:s nolltolerans mot rasism verkar bara gälla perifera SD-medlemmar. När det kommer till partitopparna är man inte särskilt nogräknad.

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen gick i invanda spår.

Statsministern talade om hur bra det går för Sverige och försökte ta åt sig äran för den globala högkonjunkturen. Den största utmaningen framöver - utrikesföddas arbetslöshet - talade statsministern tyst om. Allianspartierna varnade för att regeringen strör pengar omkring sig som om ingen morgondag fanns och skjuter nödvändiga strukturella reformer på framtiden.

Ett inslag i debatten som är värt att uppmärksamma är ordväxlingen när Annie Lööf (C) begärde replik och pressade Jimmie Åkesson om ett antal anmärkningsvärda uttalanden från hans partivänner.

Framförallt berörde Lööf Mattias Karlssons (SD) påhopp på två ungdomar med utländsk härkomst i förra veckan. I ett inlägg i sociala medier med bild på de två ungdomarna har Karlsson felaktigt påstått att de två "vistas här illegalt" och menat att de borde utvisas. I samma inlägg talade Karlsson även om terrorattentatet i Stockholm tidigare i år, där den misstänkte gärningsmannen vistades i landet illegalt.

Men i själva verket har de två laglig rätt att vistas i Sverige och de två har, rättmätigt, känt sig mycket upprörda över att ha kopplats samman med en terrorist.

Som Annie Lööf anförde: "Det är svårt att göra en annan tolkning än att Mattias Karlsson gjorde den bedömningen enbart utifrån hans uppfattning av ungdomarnas etnicitet".

Men Lööf nämnde också att samme Karlsson beskyllt alliansregeringen för att ha släppt in ”tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister”. Vidare Björn Söders (SD), riksdagens vice talman, resonemang om huruvida samer och judar kan räknas som svenskar.

I replikskiftet hade Åkesson, återigen, chansen att markera att dylika uttalanden inte hör hemma i SD men i stället menade han att de inte alls är rasistiska. "Nej, det är inte rasism. Det finns ingenting i det som Annie Lööf nu räknade upp - med viss modifierad sanning ska sägas, man får sätta saker i sitt rätta sammanhang - det finns ingenting i det som har någonting med rasism att göra", kontrade Åkesson.

Hon kunde också ha nämnt partisekreteraren Richard Jomshofs (SD) uttalande om att lokalpolitikern Kahin Ahmed (M), som bott i Sverige i över 25 år, inte är välkommen i Sverige. Eller samme partisekreterares resonemang om att judarna inte är ett problem ”eftersom den judiska gruppen är så pass liten”.

Åkesson hade återigen chansen att markera mot Mattias Karlssons uttalande om de två ungdomarna han hoppade på i förra veckan. Han tog den inte.

Av detta kan man dra slutsatsen att det råder dubbla måttstockar inom SD. För partiet har som bekant en policy om nolltolerans mot rasism. Men den verkar bara gälla när det handlar om perifera SD-medlemmars övertramp. Handlar det om partitopparna är man däremot mycket överseende. SD:s nolltolerans mot rasism är inte värd pappret den är skriven på.