Sara Skyttedal, allt annat än lagom

Ledare Artikeln publicerades
KD går till val på ett kritiskt EU-budskap men vill i flera frågor att Bryssel ska få mer makt.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
KD går till val på ett kritiskt EU-budskap men vill i flera frågor att Bryssel ska få mer makt.

Kristdemokraternas slogan i Europaparlamentsvalet – Make EU lagom again – är missvisande. Partiets toppkandidat kan knappast kallas för lagom och partiet vill på flera punkter ge EU mer, och inte mindre, makt

På Kristdemokraternas valaffischer står det att partiet vill göra EU lagom igen, ”Make EU lagom again”. Det flesta tolkar detta som att EU ska inte lägga sig i så mycket som i dag och makt ska stanna i Sverige.

Det är ett budskap som i flera avseenden är missvisande.

Partiets toppkandidat Sara Skyttedal är knappast lagom. Personer som för miljöns skull väljer att flyga mindre kallade hon för ”dumpuckon” i en tweet för några månader sedan. Efter att Centerpartiet släppt fram Stefan Löfven som statsminister och ingått januariöverenskommelsen kallade hon C för quislingar, sedan andra världskriget en vanlig internationell benämning på en landsförrädare. I en DN-intervju menade hon att Frankrikes Emmanuel Macron och Ungerns högerauktoritäre premiärminister Viktor Orbán är lika destruktiva (DN den 4 april). Knappast lagom.

Men det gäller också på flera punkter i partiets EU-politik. Det påvisade Anders Holmberg och Camilla Kvartoft i tisdagens kandidatutfrågning av Skyttedal i SVT (den 14 maj). På det spåret har även Europa-kännaren Ylva Nilsson varit inne på tidigare (Expressen den 10 maj)

Skyttedal beskrev kommissionens förslag om ny EU-avgift, till följd av Storbritanniens förväntade utträde, som ”provocerande” och som ”chockhöjning”. Men på den direkta frågan om ”kommer du att rösta ja till en budget där Sverige får en högre avgift?” så var Skyttedal mer svävande och det började talas om ”ingångsvärden”. Mer pengar från Sverige till EU kan alltså inte uteslutas från KD.

Riktigt svårt för Skyttedal att få ihop budskapen blev det när hon pressades om partiets syn på den gemensamma migrationspolitiken. Den hårda attityden till trots är KD ett parti som både vill utöka asylskälen och utöka rätten till anhöriginvandring (kristdemokraterna.se). Och på EU-nivå vill KD att EU-länder ska ha en gemensam fördelning av flyktingar som kommer till EU. ”Varför ska då Bryssel bestämma hur många flyktingar som Ungern och Polen ska ta emot, om de nu inte vill ta emot några flyktingar?”, frågade Camilla Kvartoft rakt ut. Skyttedal gav många bra argument till varför mer samarbete behövs men tittarna fick svårt att få det att gå ihop med partiets övergripande EU-budskap. Mer makt till Bryssel i den europeiska migrationspolitiken med KD alltså.

De alltid duktiga utfrågarna Holmberg och Kvartoft tog inte upp KD:s syn på den gemensamma utrikespolitiken, de hade de kunnat göra. I dag krävs att samtliga EU-länder säger ja för att unionen ska kunna fatta beslut i vissa utrikespolitiska frågor. Vilket i praktiken innebär att respektive medlemsland har en slags vetorätt. Det vill Skyttedal ändra på. Hon vill att enskilda regeringar ska kunna köras över oftare (TT den 11 maj). Enskilda länder ska alltså få mindre inflytande till fördel för majoriteten inom EU. KD vill också att sanktioner införs mot länder som bryter emot EU:s grundläggande värderingar. Bra, men innebär återigen mer makt åt Bryssel.

Det är i och för sig utmärkt att Sara Skyttedal på flera områden vill att fler frågor ska lösas på EU-nivå. Vi lever i en global värld där allt fler utmaningar endast kan lösas gemensamt, om de alls ska kunna lösas. Den utvecklingen drivs inte av några byråkrater i Bryssel utan av att människor, företag och kapital i Europa allt mer rör sig över nationsgränser. Vi lever i en global värld, lagom eller ej.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.