Säg ja till Kristersson

Ledare Artikeln publicerades
Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna. L och C bör säga ja till en sådan regering.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna. L och C bör säga ja till en sådan regering.

Låt tiden och verkligheten utvisa om Ulf Kristerssons (M) linje fungerar. Om en sådan regering inte klarar av att föra liberal politik kan L och C alltid sätta stopp.

På måndagen meddelade Ulf Kristersson på en gemensam presskonferens med talman Andreas Norlén att hans regeringsalternativ består av M och KD och han upprepade att hans regeringsalternativ ska driva alliansens politik, om den kan tolereras av riksdagen.

På onsdag, då statsministeromröstningen äger rum, kommer vi få besked om Ulf Kristersson, med detta regeringsalternativ, blir Sveriges nästa statsminister. En helt central roll i maktspelet har Centerpartiet och Liberalerna.

Dessa har nu drygt två dygn på sig att bestämma sig för om de ska trycka på nej-knappen eller ej. Nu är det skarpt läge. Kommer de att rösta nej till den statsministerkandidat som var deras egen i valrörelsen? Kommer de att rösta nej till en statsministerkandidat som säger att han ska driva hela alliansens reformpolitik?

Det mesta tyder på att C och L, tyvärr, kommer att stå fast vid sina tidigare besked och rösta nej till Kristerssons regeringsalternativ. Lööfs och Björklunds argument mot att släppa fram en M/KD-regering, liksom deras argument mot att ingå i Kristerssons regeringsalternativ, är att en sådan regering kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i alla omröstningar där de rödgröna röstar på samma sätt.

Kristersson och Moderaterna kontrar att med att en M/KD-regering som driver alliansens gemensamma politik ska regera med integritet och låta riksdagen avgöra om regeringens politik har stöd eller inte. Har regeringen inte stöd så har den inte det. Har regeringen stöd så går M/KD-regeringens allianspolitik igenom. Kristerssons regering ska stå för sina egna förslag oavsett vem som röstar på dem. M framför också att om regeringen förlorar ofta och i principiellt viktiga frågor, ja då får riksdagen välja en annan regering.

Man hade hoppats att denna linje också var Centerpartiets och Liberalernas, att de också var beredda att köra alliansens politik ända in i kaklet. Ett politiskt förslag - avskaffad värnskatt, ett nytt jobbskatteavdrag eller ökade försvarsanslag - blir givetvis inte mindre liberalt eller moderat beroende på vem som röstar på det. Men nu har de hitintills avvisat en sådan linje och då är det regeringsalternativ Kristersson nu går upp med en väg framåt.

Är Kristerssons linje realistisk? Eller är den ett luftslott, som Björklund säger? Kommer den att leverera allianspolitik som Kristersson säger?

Det ärliga svaret på den frågan är att det vet ingen förrän en sådan regering har testats. Liberalerna och Centerpartiet borde låta tiden och verkligheten utvisa om Kristerssons linje fungerar eller ej. Och om en sådan regering inte håller sig till den ambition Ulf Kristersson har lagt fram, ja då kan Liberalerna och Centerpartiet alltid sätta stopp för den.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.