Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carolin Dahlman: Sabba inte EU med volontärslöseri

EU-kommissionen vill lägga ännu mer pengar på att unga ska volontärarbeta, göra solidaritetsprojekt och praktisera runtom i EU. Men att lägga folks skattepengar på att låta unga upptäcka världen är respektlöst slöseri.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Publicerad 18 augusti 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Yves Logghe

1,26 miljarder euro vill EU-kommissionen satsa på den Europeiska Solidaritetskåren, som sänder ut unga mellan 18 och 30 år till projekt runtom i EU. Det är en hutlös summa – cirka 14,4 miljarder svenska kronor. Visserligen utspridda över 2021-2027, det vill säga sju år, men ändå. Drygt 2 miljarder om året?

Med tanke på att Sverige är ett av de länder som bidrar mest per invånare till EU:s budget – och att det är sannolikt att vår medlemsavgift stiger ännu mer på grund av Brexit – är detta inget vi ska skoja bort som något slags lattjo projekt.

Annons

Enligt P1 Morgon kan det handla om att jobba på kollo i Spanien eller ge sångundervisning till romska barn. Den som väljer att jobba som volontär får ingen lön, men resa, boende, mat och uppehälle och försäkring.

Det kanske är behjärtansvärt och nyttigt för ungdomar att få fara omkring, men pengarna kommer från folk som lönearbetar och själva kanske hade velat resa. Och solidaritet finns redan både biståndsprojekt och regionalstöd, med mera. Tänker makthavarna i Bryssel och Strasbourg på det?

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har protesterat. Men KD eftersom man hellre vill stötta andra ideella organisationer – alltså inte på grund av att människor bör finansiera sina utflykter själva och att skattebetalarna bör få behålla sina pengar.

Miljöpartiet är dock frejdigt för. Pär Holmberg (MP) drog till med stora ord. ”Det handlar om solidaritet, mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter ”. Han menade dessutom att det trots allt inte är en så stor del av EU:s totala budget.

Men det går inte att säga ”äsch det är bara 14 av jättejättejättemånga miljarder”, för varje krona räknas. De hade kunnat stanna på löntagares och företagares bankkonton eller gått till annat gemensamt. Och att kalla det mänskliga rättigheter att låta 25-åringar sjunga för romska barn för skattebetalarnas pengar är väldigt överdrivet.

Det är inte fel att vara solidarisk eller göra gott för andra. Det jag vänder mig emot är att detta program är så luddigt formulerat att värdefulla resurser riskerar att flöda iväg.

På en av EU:s hemsidor kan man läsa att det ”sammanför europeiska unga för att bygga ett jämlikare och rättvisare samhälle”, att det ”förstärker europeisk solidaritet och samhörighet” och ”ger unga möjlighet att göra något konkret för att korrigera missförhållanden som de observerat”. När du deltar i solidaritetskåren bygger du en bättre värld, berättar EU. Det är onekligen stora ord för några veckors jobb på kollo i Spanien.

Projekten ”motsvarar ett behov i samhället, skapar likvärdiga möjligheter och inverkar positivt på olika gruppers välbefinnande”, sägs det på generande hög fluffnivå.

Man vad som motsvarar behov i samhället är att korta köer till vården, se till att den som fått inbrott får hjälp av polisen, att arbetslösa utbildas till bristyrken... Och nog visar Greta Thunberg att unga man kan visa engagemang utan att få bidrag för detta? Dessutom är det bästa sättet att skapa välstånd för många att utbilda sig och skapa tillväxt.

Risken med att EU ägnar sig åt den här typen av påhitt är att förtroendet för unionen sjunker, vilket i sig kan leda till missnöje och Swexit, något som skulle drabba handeln och stabiliteten hårt.

Det finns mycket som är viktigt och bra, men som för den skull inte bör prioriteras av politikerna. Lägg ner solidaritetskåren och lär ungdomarna att stå på egna ben.

Annons
Annons
Annons
Annons