Rötmånad i den politiska debatten

Ledare Artikeln publicerades
Socialdemokraten Morgan Johansson vill skänka hopp åt presumtiva brottslingar genom att höja deras skatt.
Foto: Erik Simander/TT
Socialdemokraten Morgan Johansson vill skänka hopp åt presumtiva brottslingar genom att höja deras skatt.

Socialdemokraternas utspel vittnar om tilltagande desperation.

Valrörelse och desperation gör saker med människor som inte är särskilt smickrande. När dåvarande statsminister Ingvar Carlsson kallade till presskonferens i augusti 1990 för att presentera ett sökt resonemang om att Moderaterna ville öka barnadödligheten eftersom de ville ha det mera som i USA, kunde inte ens journalistkåren hålla masken. De skrattade.

Året därpå förlorade Socialdemokraterna valet och makten.

Morgan Johansson och Peter Hultqvist, ministrar i nuvarande regering, vill inte vara sämre. I en debattartikel (Expressen 12/7) utvecklar de ett resonemang om att sänkta skatter skulle leda till att människor i förorterna förlorar hoppet om framtiden och därför söker sig till gängkriminalitet. Hoppet står alltså till socialdemokratiska skattehöjningar.

Snus är snus och strunt är strunt, också i socialdemokratiska ministrars utspel. Mest vittnar det om en tilltagande desperation bland valstrategerna på Sveavägen.

Om höga skatter hjälpte mot gängbrottslighet, så borde den rimligtvis ha minskat under innevarande mandatperiod. Regeringen har trots allt höjt skatterna med omkring 60 miljarder kronor. Ändå fortsätter rapporterna om nya skjutningar att strömma in.

Hur tänkte de egentligen, Johansson och Hultqvist? Kanske så här. Om fogden tar ännu mer i skatt kommer folk att ha mindre kvar att stjäla, så på det sättet kan staten kanske konkurrera ut gängen.

Hoppfull av så mycket skatt

blir förmodligen bara Göran Greider

och möjligen hans katt.

Kanske finns rentav en baktanke så här i sociala medietider att en artikel med så uppenbart klena resonemang delas av indignerade motståndare, vilket även ger spridning av klokare åtgärder. Till dem hör regeringens nyliga besked om att stärka domstolsväsendet med resurser för att klara att polisen nu utreder fler brott.

De båda ministrarna agerar i så fall medvetet dummare än vad de egentligen är. En sådan strategi spelar hasard med politikens förtroende som insats i jakt på tillfälliga vinster. Ett ovärdigt skådespel. Skippa rötmånaden och ta semester!