Ronneby - äntligen bäst

Ledare Artikeln publicerades
Soligt! Ronneby har bäst företagsklimat i länet, enligt Svenskt Näringsliv. Det är annat än 2009 då kommunen var sämst i Sverige.
Foto:Patric Söderström
Soligt! Ronneby har bäst företagsklimat i länet, enligt Svenskt Näringsliv. Det är annat än 2009 då kommunen var sämst i Sverige.

Man kan tycka att undersökningar och rankingar av den sort som Svenskt Näringsliv gör är oviktiga. Men för en kommun som så sent som 2009 var rankad som sämst - i Sverige! - på företagsklimat, är en förstaplacering i länet ett viktigt psykologiskt framsteg.

Jag har alltid varit svag för Ronneby. Min mor är uppvuxen där, jag har mina kusiner och kusinbarn där. Och jag har alltid varit lite ledsen att jag aldrig fick se den där gulliga trästaden som mamma pratade så varmt om. Vid pass 60-talet demolerades centrum till oigenkännlighet.

2009 rankades kommunen av Svenskt Näringsliv som den med sämst företagsklimat i hela Sverige. Eller rättare sagt, det var ju företagarna själva i kommunen som kom fram till det. Då gick rapporterna i mörka tongångar - kommunens ekonomi var usel.

Kanske var det just det som blev tungan på vågen i 2010 års val, då Socialdemokraterna med minsta möjliga marginal skjutsades ut ur kommunhuset. Inte en dag för tidigt, faktiskt.

Sedan dess har det "nya" styret jobbat på - Roger Fredriksson (M) med politikerkollegor i alliansen har från början satt i system att träffa företagare så mycket de kan, lyssna och försöka vara tillgängliga. Parallellt med det har kommunen också arbetat med att få nya företag till Blekinge - Subway, Burger King är några exempel.

Jag är helt övertygad om att det är kombinationen av detta som har burit frukt. Äntligen, säger jag. Med tanke på hur det såg ut 2009 verkade ett sådant mål helt omöjligt.

Sen ska man veta, att plats 122 i Sverige (där Ronneby ligger) bara är i mitten av listan. Bakom denna placering kommer övriga Blekingekommuner, och det är verkligen inte lysande. Det finns med andra ord mycket att göra ännu. Notera Sölvesborgs störtdykning med 83 placeringar ned till plats 170. Borde vara en rejäl tankeställare! Men Ronneby - jag blir alldeles glad i hjärtat.