Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mattias Svensson: Ledare: Råttan i haschkakan

Vandringsmyter och skräckhistorier har länge varit en del av den svenska narkotikapolitiken. Sannolikt till större skada än nytta.
Mattias SvenssonSkicka e-post
Publicerad 27 augusti 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
VARNING! Legalisering av marijuana kan ge upphov till vandringsmyter och skrönor.
VARNING! Legalisering av marijuana kan ge upphov till vandringsmyter och skrönor.Foto: Steven Senne

I BLT i fredags (24/8) beskrev Göran Mattsson, enhetschef på vuxenstödsenheten på Karlskrona kommun, grafiskt i en intervju hur cannabis har legaliserats i Kanada och resulterat i ett drastiskt ökat antal trafikolyckor relaterade till cannabisrökning.

Kanada legaliserar inte försäljning av cannabis för rekreationsbruk förrän den 17 oktober, så vad som händer där kan vi vanliga dödliga bara spekulera kring. Mattsson menade egentligen den amerikanska delstaten Colorado, där försäljning av marijuana för rekreativt bruk varit tillåten sedan januari 2014.

Annons

Härifrån sprids dramatiska skrönor på basis av uppgiften att fler trafikanter som varit inblandade i dödsolyckor uppvisar spår av marijuana i blodet. Ingen seriös forskare skulle dock dra slutsatsen att dödsolyckorna beror på marijuanaanvändningen, särskilt som de dödliga trafikolyckorna bevisligen inte har ökat sedan legaliseringen. Även i övrigt är det oklart om någonting hänt med trafiken, även om en studie indikerar en liten effekt på krockar som blivit försäkringsärenden.

Bilden som Mattsson ger av vad som skulle hända med en legalisering av marijuana är onekligen fantasifull: ”Vi vill väl inte ha ett samhälle där det går runt en massa zombies med sneda leenden.” Detsamma kan sägas om de fakta han anför som stöd för sin tes.

Påståendena sprids säkert med de bästa av avsikter, att hindra att människor fastnar i ett missbruk eller tar skada av rekreationsbruk av droger. Den som sprider dem agerar dock mot bättre vetande. Numera har till och med folkhälsomyndigheterna konstaterat att ”skrämselmetoder i värsta fall kan bidra till att förvärra problemen och till och med locka sårbara och osäkra ungdomar att testa.”

Det är lite sorgligt att den här traditionen sitter i, den får mig att minnas min skoltids drogundervisning om hur exempelvis LSD-användare klöser ut sina egna ögon. Men det blir ändå bättre. I år kom journalisten Michael Pollans bok ”How to change your mind”, som beskriver alla de positiva forskningsuppslag som finns kring hur LSD kan minska missbruk och psykisk ohälsa.

Vi vill förstås inte ha ett samhälle där människor riskerar andras liv genom att köra bil påverkade. Det är förbjudet också i delstater som legaliserat bruket i övrigt. Men oavsett om man är för eller emot legalisering av marijuana för rekreationsbruk, så vill vi nog inte heller ha ett samhälle där en massa personer i ansvarig tjänsteposition sprider vandringsmyter och rena påhitt.

Annons
Annons
Annons
Annons