Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Politik för fler jägare och mer jakt efterlyses

Samhället borde värdera jakten och jägarna betydligt högre. Sanningen är faktiskt att vi behöver mer och inte mindre jakt efter vilt i Sverige. Det är det viktigt att påminna om nu i älgjaktstider.
Publicerad 12 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Att antalet jägare minskar borde oroa oss.
Att antalet jägare minskar borde oroa oss.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Med 300 000 aktiva jägare torde jakten vara en av våra största folkrörelser. Jaktens stora betydelse märks inte minst nu i älgjaktstider, jaktårets stora högtid.

Samtidigt minskar antalet jägare för varje år som går. Tidningen Svensk Jakt skrev i augusti att antalet som löser det statliga jaktkortet, ett måste för att få jaga i Sverige, minskade för femte året i rad. Även här i Blekinge minskar antalet jägare (Svensk Jakt den 28 augusti).

Annons

Vissa, som de radikala djurrättsaktivisterna, jublar över detta: färre jägare betyder att färre djur ”mördas” i skogen.

Vi andra borde dock beklaga utvecklingen. För jakten kan inte reduceras till ett nöje bland andra. Nej, jakten fyller faktiskt flera viktiga funktioner och det ligger i hela samhällets intresse att motverka trenden med allt färre jägare. Det behöver bedrivas mer, inte mindre, jakt i Sverige.

Vildsvinens tillökning kan inte ha undgått någon. Senast i onsdags berättade BLT om en husägare i Olofström som fått hela sin trädgård uppbökad av vildsvin (BLT den 10 oktober). Efter vildsvinens framfart såg husägarens gräsmatta ut som en plöjd åker - en erfarenhet hon delar med många.

Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges jägarförbund har bland annat föreslagit att jägare ska få sälja vildsvinskött direkt till konsumenter och företag så att incitamenten att jaga vildsvin ökar (LandLantbruk 21 mars). Det borde våra politiker lyssna på.

Det behövs också mer jakt för yrkesfiskets skull. Det talas väldigt mycket om hur fisket påverkar torsk- och ålbestånden, alldeles för lite om den skada på bestånden som säl och skarv ger upphov till. "Det kustnära fisket håller på att försvinna, säl och skarv är en stor anledning till det”, slog Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare vid SLU, fast i en intervju i Svensk Jakt tidigare i år (Svensk Jakt den 20 maj). Politikerna borde se till att det införs licensjakt på säl och allmän jakt på skarv - för yrkesfiskarnas, torskens och ålens skull.

Redan i dag orsakar älgens betesskador på framför allt tall enorma kostnader för skogsbruket. Här i södra Sverige, Götaland, menar Södra skogsägarna att den totala kostnaden till följd av älgbetesskador uppgår till 980 miljoner kronor per år. Hur stor hade denna kostnad varit om inte älgjakten hade funnits? Här borde politikerna ställa sig frågan om hur avskjutningen kan öka.

Att viltstammarna hålls nere är också viktigt för trafiksäkerhetens skull. I början av året rapporterades att det aldrig tidigare har inträffat så många trafikolyckor med vilt som det gjorde under 2017 (Svensk Jakt den 12 januari). 2017 inträffade drygt fem trafikolyckor med rådjur varje timme, dygnet runt, året om. Jakten behöver öka så att trafikolyckorna minskar. Och vem är det som för nästan inga pengar alls eftersöker trafikskadat vilt? Jo, jägarna.

Att jakten fortsätter att vara en stor folkrörelse är viktigt för många delar av samhället. När antalet jägare år för år minskar borde det därför leda till oro. En politik för fler jägare och mer jakt efterlyses.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons