Parlör för att se igenom sossarnas maktspråk

Ledare Artikeln publicerades
S är mästare i att söndra och härska.
Foto: Stian Lysberg,Solum
S är mästare i att söndra och härska.

Ett litet bidrag från ledarsidan så att allmänheten kan se igenom Socialdemokraternas maktspråk.

Nu ägnar sig Socialdemokraterna åt det de är bäst på: maktspel.

Sin särskilda skicklighet i att spela ut andra mot varandra har de fått med modersmjölken i SSU. Där har de blivit mästare i ränksmideri och lärt sig att det, som redan Vilhelm Moberg konstaterade, blott finns två idéer inom socialdemokratin: att ta makten och att behålla makten.

När S nu ägnar sig åt maktspel gäller det för allmänheten att ha en god parlör till hands som hjälper den att se igenom det socialdemokratiska maktspråket.

”En ren alliansregering innebär att alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna.”

En ren fint. Alliansen behöver inte samarbeta med SD för att bilda regering. En regering behöver inte ha en majoritet bakom sig, det räcker att den inte har en majoritet emot sig. Det är innebörden av negativ parlamentarism.

Däremot kan S och SD göra gemensam sak och sätta stopp för en sådan regering.

Om S och SD tillsammans hindrar en ren alliansregering finns det dock flera andra alternativ om målet är att ha en regering som varken samarbetar eller förhandlar med SD. En sådan regering skulle exempelvis kunna vara en ren moderatregering eller en regering bestående av M och Kristdemokraterna.

"Nu gäller det för Liberalerna och Centerpartiet att inte vara så fastlåsta i sina positioner.”

En fras som S använder för att skymma det faktum att det är S som är totalt låst i sin egen position och att de själva vägrar att flytta på sig en endaste millimeter. Socialdemokraterna fick omkring 28 procent av rösterna. Och hör och häpna: det står ingenting i grundlagen om att S måste ingå i en regering!

Om S blott styrdes av det ädla motivet att frysa ut SD skulle de kunna släppa fram en regering bestående av L och C. S kanske kunde erbjuda sig att ingå ett budgetsamarbete med en sådan regering? Blocköverskridande är inte liktydigt med en oinskränkt rätt för S att söndra och härska.

Socialdemokraterna skulle också kunna bjuda in Moderaterna för att bilda en S-M-regering. Men just det ja! Att bilda regering med ett lite större parti omöjliggör ju Socialdemokraternas taktik: att under fyra år förnedra och trampa på sina (små) samarbetspartier. Förlåt att tanken ens tänktes, S!

”Nu måste vi lägga partiintresset åt sidan och ta ansvar för landet.”

Visst är det lustigt att Socialdemokraternas egenintresse alltid är detsamma som vad som är bra för Sverige?

Om Socialdemokraterna anser att vi befinner oss i ett läge där det krävs nationell samling borde de inte utesluta en regering bestående av hela alliansen och Socialdemokraterna. Men det är givetvis otänkbart för då garanteras ju inte att Stefan Löfven att fortsätta som statsminister. Förlåt, Stefan.

Socialdemokraterna anser att de, trots det urusla resultatet, är givet att de ingår i nästa regering. Socialdemokraterna anser att statsminister-posten är självklar för dem. De anser att nästa regering helt ska domineras av S. Det är dags för dem att inse att året är 2018, inte 1968. S samlar mindre än en tredjedel av rösterna. Ni är inte längre solen som alla andra kretsar runt, S.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.