Omtyckt, framgångsrik, välutbildad - klart hon ska bort! Eller?

Ledare Artikeln publicerades

Efter medlemsmötet på onsdag kommer Socialdemokraterna i Olofström inte att vara sig likt. Fulspelet i maktstriden har skapat sår som blir svåra att läka.

Efter att det blev allmänt känt att arbetarkommunens ordförande, Jan Björkman, och kretsen kring honom vill få bort Sara Rudolfsson som kommunalråd i Olofström har det pågått en infekterad maktstrid inom Socialdemokraterna i Olofström.

Det var på självaste första maj - arbetarrörelsens dag – som den socialdemokratiska partistyrelsen i Olofström riktade ett misstroende mot Sara Rudolfsson. Beskedet kom som en blixt från klar himmel för såväl andra partier i Olofström, allmänhet, media som många socialdemokratiska partimedlemmar.

”Dagen efter [dagen efter styrelsemötet, reds anm] tog Sara Rudolfsson konsekvenserna av detta och begärde entledigande. Allt hände över huvudet på såväl medlemmar som allmänhet som alla undrade vad som hänt”, som Kyrkhults S-förening skriver i en debattartikel i dagens BLT.

På sociala medier samlar gruppen ”Alla vi som vill ha Sara Rudolfsson kvar som kommunalråd” över 500 deltagare. Strax efter att misstroendet riktats mot henne samlades 120 Olofströmsbor i en demonstration till stöd för henne.

Men trots den uppseendeväckande händelseutvecklingen som startade med ett extrainkallat partistyrelsemötet den 1 maj har det varit svårt för allmänheten att bilda sig en uppfattning i sak om vad maktstriden egentligen handlar om, mer än det dunkla talet om ”samarbetssvårigheter” och att Sara Rudolfsson inte har velat följa partistyrelsens beslut. Alla de som kryssade Rudolfsson eller lade en röst på S i kommunvalet har all anledning att känna sig besvikna. Utåt sett har Sara Rudolfsson varit ett till synes framgångsrikt och uppskattat kommunalråd.

Några dagar före det avgörande medlemsmötet ska äga rum publicerades dock en illasinnad ”anklagelselista” mot Sara Rudolfsson på Facebook-sidan ”Vi som värnar om partiet i Olofström”. Talande i sammanhanget är att avsändarna bakom kampanjsidan valde att vara anonyma. Först när SVT Blekinge efterforskade vilka som låg bakom blev det känt vilka som var avsändarna (SVT den 10 juni).

”Det verkar som att många personer i ledande positioner helt tappat omdömet”, säger partidistriktets ordförande Heléne Björklund till BLT om maktstriden.

På onsdag samlas Socialdemokraterna i Olofström för medlemsmöte. Då ska det avgöras om Sara Rudolfsson får fortsätta som kommunalråd eller om det i själva verket blir kuppmakaren Jan Björkman, arbetarkommunens ordförande, som får lämna.

Valet är givetvis de socialdemokratiska partimedlemmarnas men att göra sig av med ett allmänt uppskattat, sakpolitisk framgångsrikt och välutbildat kommunalråd framstår för en utomstående som helt obegripligt. Det är precis sådana politiker som Sara Rudolfsson det behövs fler av, inte färre.

Försöket att få bort Sara Rudolfsson som kommunalråd har präglats av hemlighetsmakeri och dunkla motiv. Även om maktstriden nu avgörs och läggs till handlingarna kommer den att lämna ett infekterat sår inom partiet efter sig som blir svårt att läka. Falangen runt Jan Björkman kan mycket väl komma att vinna slaget men förlora kriget. Väljarna och allmänheten står nämligen på läktarplats och beskådar förundrat vad som händer när förstanamnet på S-listan och det valda kommunalrådet tvingas bort.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.