Vem är David och vem är Goliat när facket knackar på småföretagarens dörr?

Ledare Artikeln publicerades
Sara Wennerström, småföretagare som hotas med blockad.
Foto:Lotta Rolandson
Sara Wennerström, småföretagare som hotas med blockad.

Facken ställer orimliga krav på småföretagare.

I vänsterns godnattsaga är företagarna de onda och fackförbunden de goda. Det är vargen och rödluvan, Goliat och David, kapitalist och proletär.

Några samtida konflikter på arbetsmarknaden stör dock rolltilldelningen.

I skrivande stund hotas ett litet småföretag i Halland med blockad. Det är Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge som drivs av småföretagaren Sara Wennerström.

  I fredags uppmärksammade organisationen Företagarna den knipa hon hamnat i till följd av uppvaktning och propåer från ett stort fackförbund, Livsmedelsarbetareförbundet (Aftonbladet Debatt 23 februari).

  Bakgrunden är följande. De anställda på bageriet med tillhörande café, och ytterligare ett nyöppnat café i Falkenberg, har goda villkor: löner i paritet med ett kollektivavtal, tjänstepension och sjukförsäkring.

  Men eftersom bageriet och caféerna Sara Wennerström driver har en säsongsberoende efterfrågan arbetar alla anställda bagare enbart heltid som bagare under högsäsong. Resten av året arbetar de även i caféverksamheten och med leveranser. Även de övriga anställda hoppar in och hjälper till att baka vid behov.

  Den modellen faller inte fackförbundet Livs på läppen. De kräver att företagaren ska teckna två kollektivavtal, ett för bagarna och ett för övrig personal. Om inte blir det stridsåtgärder.

  Konsekvensen, om facket får som det vill, är att flexibiliteten försvinner. När det är högsäsong och det behövs fler bagare än vad man kan sysselsätta under hela året får behovet mötas upp genom säsongsanställningar.

  En företagsmodell som fungerat och gett de anställda schyssta arbetsvillkor ska slås sönder. För att uppnå vad kan man undra.

  Historien påminner om den som drabbade Paus bagarstuga i Västerhaninge för drygt ett år sedan. Där sattes bageriet i blockad för att småföretagaren inte ville teckna ett kollektivavtal med Livs.

  En kamp för de anställda? Knappast, de anställda vädjade till och med till fackförbundet att häva blockaden och låta företaget vara ifred. Men Livs ville inte lyssna på det örat utan fortsatte med stridsåtgärder.

  "Istället för att jaga seriösa småföretagare borde fackförbunden ägna sig åt internt utvecklingsarbete och anpassa sina produkter till småföretagarnas villkor.", skriver Företagarna i debattartikeln om Solhaga Stenugnsbageri.

  Och vem, kan man undra, är David och vem är Goliat i exemplet Paus bageri eller Solhaga Stenugnsbageri? Är det den lilla småföretagaren som själv jobbar i verksamheten och driver ett företag som ger jobb åt en handfull människor eller det stora fackförbundet?

  För en småföretagare är en blockad katastrofal, för fackförbunden bara ännu en trilsken företagare som ska sättas på plats. Vad spelar en småföretagare mer eller mindre för roll?

  Allt för mycket – allt från fackens agerande till myndigheters byråkratiska krav – utgår från de stora företagens villkor. Det är orimligt.