Nej, Wallström, som utrikesminister kan du inte spekulera lite fritt om försvaret

Ledare Artikeln publicerades
Margot Wallström
Foto:Janerik Henriksson/TT
Margot Wallström

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, vill införa en värnplikt där folk får välja mellan att göra militärtjänstgöring och att hjälpa till med ”skogsbränder”, ”flyktingmottagande” och andra civila uppgifter.

Det meddelade hon på en pressträff på Folk och försvars rikskonferens i Sälen under söndagen. Förslaget i sig är överraskande, men Wallströms reservation kring förslaget fick än fler ögonbryn att höja sig.

”Det här är bara min personliga åsikt, jag talar inte för någon annan än mig själv”, klargjorde hon inför den församlade pressen.

Att tänka fritt är bra, men att framföra regeringens politik är Wallströms jobb. Som utrikesminister är hon en talesperson både för Sverige som land och för den regering hon företräder. Det gäller särskilt i frågor som är viktiga för svensk säkerhet. Där ska det inte råda något tvivel om vad regeringens åsikt är. Försvarets personalförsörjning tillhör definitivt ett av de områdena.

  Frågetecknen som bubblar upp är många. Varför tror utrikesministern att detta är en bra politik? På presskonferensen motiverades det inte med mer än att många svenskar är för värnplikt och att hon själv ”tycker det verkar vara en bra idé”. Anser Wallström att det är en viktig princip i sig att tvinga unga vuxna till olika sorters arbete för en låg lön, alldeles oavsett hur det påverkar försvarets förmåga?

  Man kan också fråga sig vad uttalandet egentligen säger om hur regeringen prioriterar försvarsfrågorna. Personalförsörjningen är ett av de största bekymren för Försvarsmakten, och en pågående utredning tittar på om värnplikt är ett bra eller dåligt system för att lösa de problemen. I stället för att invänta den börjar utrikesministern spekulera lite fritt.

  Är det ett tecken på hennes egen omdömeslöshet, eller ett tecken på hur lätthänt hela regeringen tar försvarets behov?

  Läs mer:

  När vi i försvaret slutade lita på politiker.

  De vågar inte tala om förmågan.