Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Nej, vi ska inte förse andra länders medborgare med bostäder

Amnesty Sverige beskriver att svenska staten blundar för sitt människorättsansvar mot romer i Sverige. Men svenska skattebetalare har ingen skyldighet att finansiera bostäder åt andra länders medborgare.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 23 november 2018
Emma Jaenson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingenstans i rapporten resoneras kring att dessa människor självmant valt att komma till Sverige, och själva valt att stanna kvar här.
Ingenstans i rapporten resoneras kring att dessa människor självmant valt att komma till Sverige, och själva valt att stanna kvar här.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är lätt att vara generös med andras pengar. I Sverige är det dessutom alldeles för enkelt att kräva förmåner med förevändningen att något är en rättighet. Att någon annan avkrävs att betala för dessa rättigheter, och att dessa rättigheter ofta enbart innefattar rättigheter för en enskild grupp, gör det hela inte bättre.

I rapporten ”A Cold Welcome. Human rights of Roma and other vulnerable EU citizens at risk” har Amnesty Sverige undersökt hur romer bemöts när de kommer till Sverige. Rapporten bygger på 58 intervjuer med personer från Rumänien, företrädesvis romer. I rapporten attackeras svenska statens arbete: romers tillgång till boende, vatten, sanitet och sjukvård är undermålig. Det beskrivs också att de blir dåligt behandlade av polisen.

Annons

Johanna Westerson, som är huvudförfattare till rapporten, menar att Sverige blundar för sitt människorättsansvar och att ”De mänskliga rättigheterna omfattar alla som befinner sig inom en stats territorium – inte bara dess medborgare.”

Amnesty kräver således att alla romer ska få tak över huvudet, att de ska få subventionerad sjukvård och tillgång till vatten och toaletter.

Ingenstans i rapporten resoneras kring att dessa människor självmant valt att komma till Sverige, och valt att stanna kvar här. Det vore absurt om alla som reser till ett land och väljer att stanna kvar, kan kräva att staten fixar en bostad åt dem.

Man kan också fråga sig varför Amnestys rapport väljer att rikta kritik mot svenska staten - och inte den rumänska? Enligt rapporten finns det cirka 4 700 personer som kategoriseras som utsatta EU-medborgare i Sverige. Ett exakt antal är svårt att ange eftersom många åker fram och tillbaka till hemlandet. Att så många romer reser hit, beror på de usla förhållanden de upplever i hemlandet. Rumänien är Europas fattigaste land, där cirka tio procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Romerna har en låg social status och diskrimineras på bostads- och arbetsmarknaden. Att de därför kommer till Sverige för att tjäna pengar, är inte konstigt. Men det är trots allt den rumänska statens skyldighet att ta hand om sina egna medborgare.

Amnestys krav att svenska skattebetalare ska finansiera utländska medborgares bostäder är inte rimligt, inte minst med tanke på hur den svenska bostadsmarknaden ser ut. 243 av 290 kommuner uppger att de lider av bostadsbrist. Enligt Boverkets prognos för 2018 framgår att Blekinges kommuner är i mycket stort behov av fler bostäder, framför allt till nyanlända och ungdomar. Att Amnesty i det läget kräver att staten ska förse utländska medborgare med bostäder, är direkt omoraliskt.

För EU:s fria rörlighet förutsätter inte fri försörjning. Och FN:s mänskliga rättigheter innebär inte att en stat ska förse en annan stats medborgare med diverse sociala och ekonomiska förmåner. Kommer man till ett land, förväntas man fixa arbete och boende själv. EU:s regler säger att man har tre månader på sig att fixa arbete, annars ska man bege sig av till sitt hemland igen.

Det är väldigt mycket snack om rättigheter. Men svenska skattebetalare har ingen skyldighet att betala bostäder till andra länders medborgare. Däremot har Rumäniens regering en skyldighet gentemot sina medborgare.

Annons
Annons
Annons
Annons